Biti, ili ne biti član Viber grupe?!

blog-image

Roditelji sa decom bukvalno nemaju vremena ni-za-šta. Mame i tate rade, ili na poslu, ili kod kuće. A, deca idu u vrtić, školu, na sport, jezik(e)… Svaki dan ponešto. Osim toga, pod „obavezno“ treba još ubaciti druženje sa užim krugom porodice, ali za ostalo ostaje jako malo vremena, takoreći nimalo. Za svu porodičnu ogranizaciju potreban je jedan menadžer i nekoliko izvršioca.

Običan radni dan za jednu porodicu zahteva slaganje puno kockica raznih oblika u složeni mozaik. Svaka porodica je drugačija, a i broj problema koje treba da reše je nejednak. Osim toga, zavisimo i od raznih spoljnih faktora koje je nemoguće kontrolisati. Za uspešnu realizaciju svih ciljeva u jednom danu potrebno je dosta vremena i sposobnosti. Savremene tehnologije, u ovom slučaju pametni telefoni, mogu da nam pruže veliku pomoć.

Besplatna aplikacija za mobilne telefone Viber se nudi kao jedno od rešenja za gore navedene proleme. Viber ima razne opcije: slanje besplatnih poruka, pruža mogućnost besplatnog poziva, ali i mogućnost da se ljudi organizuju tzv. Viber-grupe. Čini se, savršeno porodično pomagalo?! Naime, onog trenutka kada dete kreće u vrtić, ili školu, jedan od roditelja odmah otvara novu grupu (razred 1/3, mlađa grupa kod Kaje itd.). U grupu se uključuju svi roditelji iz tog odelenja. Svrhu još niko nije tačno definisao. Grupa se otvara radi rešavanja zajedničkih problema i interesa. To je, takoreći, roditeljski sastanak bez učiteljice, odnosno vaspitačice. Postoje male razlike između škole i vrtića.

Viber-grupa za školu (teme po važnosti odozgo nadole):

– domaći zadaci

– sakupljanje novca za učiteljicu povodom 8. marta…

– obaveštenje sa saveta roditelja i iz škole

– informacije o zaraznim bolestima (vaške, šarlah, boginje itd.)

Viber-grupa za vrtić (teme po važnosti odozgo nadole):

– informacije o zaraznim bolestima (vaške, šarlah, boginje itd.)

– rođendani

– razmena slika

– sakupljanje novca za vaspitačicu povodom 8. marta…

– obaveštenje sa saveta roditelja i iz vrtića

Naravno da pored ovih važnih informacija prođu i neke nebitne, kao što su čestitke za Novu godinu, Božić, Uskrs itd. One vidno opterećuju grupe. Realno, kad dobiješ poruku na grupi iz vrtića, posebno ako te prekida u poslu, želiš da to bude nešto važno, a ne nečija čestitka za dan zaljubljenih. Zato jedan savet, nemojte koristiti grupe za nebitne stvari, promaćiće vam nešto zaista važno.

Ovo nije kraj. Grupe se otvaraju za razne druge stvari. Po najnovijem, predstavnici saveta roditelja imaju svoju grupu, pa su onda tu i klubovi u kojima deca treniraju, pa porodične grupe, Viber-grupa za priljatelje, odvojena grupa za ljude koji rade na istom projektu… Gde god postoji više zainteresovanih može se otvoriti grupa. Svaka za sebe je važna. Sve su osnovane sa ciljem da nam omoguće da bolje i jednostavnije funkcionišemo.

Međutim, da li ove informacije zaista u tome pomažu ili pak odmažu?! U mom slučaju pomažu! Konkretan primer navodim iz vrtića. Prošle godine kada je krenula epidemija boginja, svaki put kad je neko iz grupe oboleo, dobila bih obaveštenje. Narednih dana i meseci smo bili u isčekivanju. Na kraju smo dobili boginje 1. juna. Nekako smo svi bili pripremljeni i bez problema smo pregurali boleštinu. Drugi primer iz škole: 8. marta sakuplja se novac za učiteljice. Predloži se cifra i izabere đak koji sakuplja novac problem rešen. Grupa sportskog kluba: otkazuje se trening. Grupa vrtić: pojavile se vaške itd.

Možda je malo zbunjujuće imati 56 grupa u telefonu (zavisno koliko dece imate), ali to su savremene metode koje olakšavaju komunikaciju. Treba ih pratiti, ali ne zloupotrebljavati.

Ne znam da li je roditeljima koji nisu uključeni u grupe lakše. Svakako manje gledaju u telefon, ali su i manje informisani. Kada ih zadesi problem, put rešavanja je malo duži.
Komentari 5 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *