Crne lutkice

blog-image

Sigurno ste ovih dana primetili da se na Instagramu, Fejsbuku, ili Jutjubu dešavaju neuobičajene stvari. Pojavljuju se razni natpisi i crni ekrani.

Bez obzira ko gde živi, čime se bavi, da li je siromašan ili bogat, ili koju boju kože ime, SVI moraju da imaju ista prava. Ali, mi se ne bavimo politikom i nećemo početi da se bavimo time. Naš doprinos i podršku aktuelnim dešavanjima pružićemo na naš način. U današnjem blogu pisaćemo o najpoznatijim crnim lutkicama.

Barbi – Matel

Prva afroamerička lutka iz asortimana Barbi je Kristi. Na tržištu se pojavila 1968. Sledeća crna Barbi se pojavila 1980. godine. Obe lutkice su rađene po kalupu za bele barbike. Tek 1990. godine napravljeni su novi kalupi. Osim boje kože izmenjena im je i tekstura kose, crte lica kao i oblik tela. Inače, ove lukice su među najskupljima među kolekcionarima. Cene se kreću od 500 do 2500 dolara.

Sledeća serija pod nazivom „So in Style“ usledila je tek 2009. godine. Za nju je karakteristično da je za razliku od prethodnih lutaka stvorila realističniji prikaz Afroamerikanaca.

Monster Haj

Monster haj lutkice pojavile su se 2010. godine. Iste godine se na Nikelodeonu pojavio i animirani film. U prvoj seriji lutkica bila je i jedna sa tamnom bojom kože. To je bila Klodin Vulf. Kasnije su pojavile i druge crne lutke, odnosno njena uža porodica: Klaudia Volf, Klod i Hovlin. Osim ove porodice pojavila se Keti Noar, poznata pop zvezda koja je svoju muzičku karijeru stavila na čekanje kako bi imala normalniji život. Osim njih tu je i Robeka, ljubazan robot koji je stvorio ludi naučnik, i Vidovna Spider, humanoidni pauk sa tvrdim egzoskeletom i šest krakova koji je čine vrlo efikasnom.

Brac – MGA

Prva serija Brac lutkica pojavila se 2001. godine. Saša je jedan od četiri glavna lika iz Brac paketa. Kreatori su želeli da lutkice predstavljaju razne tipove ljudi. Tako Kloi predstavlja kavkaski tip, Saša afroamerički, Jasmin latino, a Džejd azijatski tip ljudi. Njeni prijatelji je zovu Bani Bu. Saša ima snove velike kao i njena ličnost. Ona želi sve: slavu, bogatstvo i prijatelje.

Bracilas

Bracilas lutkice su nastale kao pandam Brac lutkicama. Sašin rođak je Sašabela Pavs. Ima životinjsko carstvo pod svojom čarolijom. Ona može da komunicira sa svim stvorenjima. Njena omiljena životinja s kojom razgovara je njen ljubimac. Kada je u pitanju odevni stajling ona obožava da meša krzno s neizrazitim čizmama.

LOL

MGA je 2016. godine izdao novu seriju lutkica – LOL. LOL lutkica ima jako puno i u svim bojama. Navešćemo samo neke od njih. Najpoznatije su Kvin Bi, Slipi Bons, Šugar, D.J., Indipent Kvin, Faraon, Foksi, Funki Q.T. VRQT i mnoge druge.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *