Da li Jutjub ima konkurenciju? IMA. Zove se DAILYMOTION (Dejlimoušn)

blog-image

Dejlimoušn je francuska platforma za video snimke osnovana 2005. godine. Dostupna je u 43 zemlje sveta na 25 jezika. Mesečno ima 300 miliona korisnika i preko 3,5 milijarde pregleda. Dejlimoušn je prava, i za sada jedina, konkurencija Jutjubu. Milion kreatora želi da Dejlimošn svrgne Jutjubu sa trona, ali mu to zasada ne uspeva. Naime, smatra se da Jutjub ima preveliku moć nad kreatorima. Koristeći dvosmislene strandarde Jutjub odlučuje ili ispravno, ili pogrešno. Kažnjava tvorce sadržaja neretko iz besmislenog razloga.

Dejlimoušn platforma

Do Dejlimoušna možete doći lako, putem bilo kod pretraživača na PC-u, ili telefonu. Jednostavno ukucatejte „dailymotion“. Na ovoj platformi možete da otkrijete snimke iz celog sveta. Sadržaji su podeljeni na „izabrane“, „novosti“, „sport“, „zabavu“ i „muziku“. Listajući nadole pojavljuju se najnoviji snimci iz ovih kategorija. Dejlimoušn je sigurno slobodnije mesto u odnosu na Jutjub. Ovde kreatori videa mogu nesmetano da dele svoj svet i povezuju se sa publikom.

Na samom vrhu aplikacije nalazi se pretraživač (lupica) gde možete da ukucate pojam koji vas zanima. Pretraživač radi po istom principu kao i na Jutjubu — pretražuje po rečima (tagovima/topics). Prvo što sa izabranom rečiju ponudi su video snimci, a potom kanali sa tim tagom, dok se plejliste nalaze skroz dole.

Za gledanje videa vam nije potrebno da ste prijavljeni, niti da imate svoj kanal na ovoj platformi. Ukoliko želite da aktivirate svoj nalog to možete da uradite tako što ćete se ulogovati preko Facebook-a, Gmail-a ili nekog drugog maila. Ukoliko ste prijavljeni na platformi, prilikom gledanja snimaka imate mogućnost da ih lajkujete (znak u obliku srca), podelite, stavite na odloženo gledanje, ili da ih dodate na plejlistu.

Nakon postavljanja prvog snimka možete da oblikujete svoj kanal. Postavite naslovnu stranu, logo i kratki opis vašeg kanala. Kanal možete da povežete sa Instagram-om i Facebook-om. Na gornjem delu ekrana pojaviće se broj pregleda vašeg kanala, broj pratioca, kao i broj video snimaka. U donjem delu stranice nalaze se vaši najnoviji i najgledaniji snimci. Klikom na malu sliku (gde treba da stoji vaš logo) kanal vas vodi na vašu kreatorsku stranicu. Ukoliko odlučite da postanete partner Dejlimoušna dobijate poboljšane opcije za aploudovanje, medije, analitiku, kanal, embedovanje, ali i monetizaciju.

Dejlimoušn ne pruža mogućnost komentarisanja. Komentarisanje ume da bude toksično, ali kada uklonite mogućnost komentarisanja, ukidate i mogućnost komunikacije između fanova i kreatora. Dejlimoušn vam samo omogućava da volite video, i to je sve.

Šta je zabranjeno na DM platformi:

– Seksualni/eksplicitni snimci

– Opasni, ili ilegalni videi

– Nepristojni, ili nasilni snimci

– Klevetnički govor, ili govor mržnje

– Kršenje zakona o autorskim pravima

– Spam

Izveštavanje o sadržaju

Dejlimoušn tim prati video zapise 24 sata dnevno. Svaki videozapis koji krši uslove korišćenja uklanja se iz Dejlimoušn-a. Video snimci mogu biti starosno ograničeni.

Neovlašćena upotreba vaše slike, ili lika

Ako je neko objavio video snimak bez odobrenja autora, možete da ga prijavite klikom na dugme „prijavi“ koji je dostupan na svakoj stranici video snimaka. Obavezno morate da obrazložite razlog prijave.

BarbyJana je pre 10 dana otvorila svoj kanal na ovoj platformi (link). Za početak postavili smo nekoliko kompilacija starih snimaka. Ubudeće ćete moći da vidite i nove, ekskluzivne filmove svake SUBOTE od 10 časova. Pošto je Dejlimoušn mnogo fleksibilniji od Jutjuba, kada je u pitanju muzika, trudićemo se da postavimo snimke sa naših klizačkih nastupa. Oni su nam dosad bili ograničeni na Jutjubu. Nadam se da ćete dati podršku našem kanalu (gledanjem), ili čak praćenjem na ovoj platformi.
Komentari 2 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *