Dečji sadržaj na Jutjubu

blog-image

Dopis koje smo nedavno dobili od Jutjuba: „Do januara 2020. svi kanali koji kreiraju sadržaje za decu, kao što su rime za decu, igrice za učenje, priručnici za igranje, oblačenje i hiljadu drugih tema moraju vrlo jasno da označe sve video zapise koji postave na kanal da su namenjen deci. Na tim video snimcima će biti uklonjena mogućnost omogućavanja komentara i obaveštenja.“

Zašto i čemu sve ovo? Veoma je komplikovano, ali hajde da pokušamo ovo ukratko da objasnimo i pojasnimo. Radi se o tome da je kompanija Jutjub novčano kažnjena zbog prikupljanja podataka o mlađim gledaocima. Te podatke je koristio kako bi oglase ciljano usmeravao na decu na osnovu sadržaja koji su oni gledali. Kao deo sporazuma, Jutjub mora odmah da prestane sa prikupljanjem podataka o bilo kakvim videozapisima namenjenim deci mlađoj od 12 godina. Osim toga Jutjub je obavezan da dobije saglasnost roditelja pre nego što prikupi, ili podeli lične podatke kao što su npr. imena i slike.

Ova promena najviše će da pogodi kreatore koji se fokusiraju na dečji sadržaj i koji se oslanjaju na prihod ostvaren od objavljivanja reklama. Do januara 2020. svi kanali koji kreiraju sadržaje orijentisane ka deci moraju vrlo jasno da označe svaki video zapis koji je namenjen deci. Ono što je najvažnije, videozapisi sa fokusom na decu neće biti unovčeni pomoću ciljanih oglasa, što bi moglo da ima razarajući finansijski uticaj na stotine hiljada Jutjub kanala.

Nova pravila

1. Jutjub će tretirati podatke svakoga ko gleda dečji sadržaj na Jutjubu kao dete, bez obzira na starost korisnika.

2. Jutjub će u potpunosti prestati da prikazuje personalizovane oglase na ovom sadržaju, a neke funkcije više neće biti dostupne na ovoj vrsti sadržaja, poput komentara i obaveštenja.

3. Kreatori će morati da se izjasne kada njihov sadržaj spada u kategoriju dečjeg sadržaja.

Poznati kreatori dečjih kanala su već krenuli sa prilagođavanjem svojih kanala. Cilj im je da se osiguraju da im Jutjub njihov sadržaj smatra prikladnim za sve oglase. Jutjub će svaki snimak pojedinačno pregledati i o njemu donositi svoj sud– kom uzrastu je sadržaj snimka namenjen. Ova odluka neće biti zasnovana samo na osnovu naslova, ili tambnejla videa.

Najviše su zabrinuti porodični vlogeri, kreativci, ali i kreatori igrica npr. Minekrafta i Roboksa. Po nekim stvaraocima igrica video snimci će biti ocenjivani na osnovu kategorije kojoj pripadaju igrice. Video koji prikladan za porodicu nije isto što i video za decu.

Osnovna ideja Jutjuba je da svi sadržaji za decu do 12 godina pređu na Jutjub Kids-u, dok se na drugom (velikom) Jutjubu nalaze snimci isključivo za decu iznad 13 godina.

Jutjub još uvek nije precizirao na koje tipove videa će uticati nova pravila i koji autori će morati da planiraju promene na svojim kanalima. Za sada ostaje samo da čekamo nova obaveštenja.

Ove promene se NE odnose na vas koji samo gledate video snimke. Malo veću promenu osetiće oni koji vole da komentarišu i lajkuju videe. Svakako, ponuda video snimaka na Jutjubu više neće biti ista.
Komentari 4 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *