Deset pametnih saveta za tinjedžerke

blog-image

Biti tinejdžer nije lako, ali to svakako najbolje znate vi koji imate između 10 i 15 godina. Na devojčice u ovom periodu najveći uticaj imaju mame ili neka druga ženska osoba u bližem okruženju. Iako veze između majke i ćerke u ovom periodu dostižu vrhunac neslaganja, majke i dalje igraju veoma važnu ulogu u životu ćerki. Sa promenom tela, školskim rasporedom i promenjenim načinom razmišljanja tinejdžerske godine mogu biti veoma naporne i zbunjujuće za jednu mladu devojku. Pored toga, mnoga društva današnjice nastavljaju da vrše apsurdan pritisak na devojčice da se ponašaju i izgledaju na određeni način. U ovom periodu majke imaju presudnu ulogu da decu usmere na pravi način razmišljanja. Sastavili smo zanimljivu listu saveta koje će vam pomoći da što bezbolnije prevaziđete ovaj veoma zbunjujući period u vašem životu.

1. Nemojte se plašiti da kažete „NE“

Često mnoge tinejdžerke osećaju pristisak da budu prihvaćene: u školi, u društvu ili sa nekom drugom bitnom osobom. Ako se ne osećate dobro, ne sviđa vam se nešto, slobodno recite „NE“.

2. Budite sigurne

Kada devojčice napune 13 godina čini se da im se samopouzdanje višestruko smanjuje. Odjednom se više ne osećaju kao deca, ali nisu ni odrasle osobe. Treba da shvatite da nije vaš izbor odeće, ili aksesoara koji će se pamtiti, već način na koji to nosite.

3. Zaštite sebe

U ovom periodu tinejdžerke počinju više da se druže, žele da idu na zabave i žurke. Iako je sve ovo odlično za njihovo samopouzdanje i način razmišljanja povećavaju se šanse za potencijalne opasnosti. Tu se pre svega misli na samozaštitu tokom potencijalnih intimnih situacija.

4. U redu je plakati

Suze ne znače slabost. Ponekad je najbolji način da prevaziđete uznemirujući događaj tako da pustite da emocije izađu na površinu. To se često dešava u obliku suza. U modernoj eri, mnoge reklame, časopisi i blogovi govore o tome kako postati jaka žena. Zaista, vaspitanje inteligentne, uporne i pozitivno nastrojene devojke ima malo negativnih strana, ali je takođe važno napomenuti da je potrbno prihvatiti sopstvene slabosti i naučiti kako da ih prevaziđete.

5. Budi aktivna

Plakanje nije jedina stvar koju treba da radite u slučaju slomljenog srca, neuspelog testa ili bilo čega drugog što može da vas uznemiri. Nakon što prihvatite svoje emocije, treba da se aktivirate i fokusirate na moguće rešenje. Za svaki problem postoji uvek neko rešenje.

6. Traži pomoć ako ti je potrebna

Ne možeš i ne moraš uvek sve sama da rešiš bilo da je u pitanju prijateljstvo, ili neki težak problem na testu iz matematike. Mnoge tinejdžerke misle da su slabe ukoliko traže pomoć. Stoga je važno da znate da je svima ponekad potrebna pomoć i nemojte se plašiti da je tražite.

7. Obrazovni savet

U savremenom svetu dobro obrazovanje čini čuda za vašu budućnost. Diploma obezbeđuje udoban i stabilan život. Sreću ne možete kupiti, ali bolje obrazovanje vam otvara vrata ka ljudima koji su slični kao i vi, put ka karijeri i lepom poslu.

8. Zauzmi se za sebe

Izbegavanje nepotrebne konfrontacije i sukoba uvek treba da bude cilj u bilo kom okruženju. Međutim, postoje određeni trenuci kada je apsolutno neophodno da se zauzmete za sebe, posebno kao tinejdžerka. Neke situacije više nego opravdavaju sukob, ali trudi se da uvek ostaneš mirna i staložena, ali i čvrsta u svojim izjavama.

9. Isprobajte neki posao sa skraćenim radnim vremenom (za malo starije tinejdžerke)

Svima je potreban izvor prihoda da bi živeli i napredovali u modernom društvu. Jedan od najvećih načina da se prikupi iskustvo i razne neophodne veštine za uspeh u svetu karijere je isprobavanje honorarnog rada. Osim toga, ovako ćeš naučiti da raspolažeš svojim novcem.

10. Uvek voli sebe

Iako je ovaj savet poslednji, možda je i najvažniji. Tokom svog putovanja kroz pubertet i kasnije odraslo doba, postoji velika šansa da ćeš sumnjati u sebe i dovesti u pitanje sopstvenu vrednost. Nasilnici, problemi u vezi, pametniji đaci i telo koje se menja mogu biti izvori stresa. Da bi prevazišla mnoge izazove u ovom periodu, moraš prvo da naučiš da prihvatiš svoje mane. Da, to je sasvim prihvatljivo.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *