Floyd iz Novog Sada

blog-image

Auto nije, bolid nije, pa šta je? Karting je, u stvari, minijaturno vozilo, izrađeno veoma jednostavno i precizno, stvoreno za zabavu i sport. Karting predstavlja autentičnu, jedinstvenu napravu. Mali je, nije jeftin, ali ni skup kao sportski automobili. Dostupan je većini ko želi da ga proba i gotovo da je apsolutno bezbedan. Brz je i vožnja u njemu je veoma zabavna. Vožnja kartinga je bezopasna samo ako se obavlja po utvrđenom planu i uz kontrolu i nadgledanje instruktora.

Reč „karting“ potiče od engleske reči „cart“ koja znači „kolica“.

Upravljanje kartingom ima sličnosti, ali i različito od upravljanja automobilom. Kada se sedne u karting, ima se osećaj kao da se sedi na zemlji. Neko ko vozi karing 60 km/h imaće iluziju da se kreće bar dvostruko brže. Karting prosto mami da mu se gas nagazi ,,do daske“, da juri što brže.

Karting je sport u kome takmičari sede u svojim vozilima na motor i takmiče se u trci koja se odvija na određenoj stazi. Staza je oivičena automobilskim gumama koje služe kao sigurnosne barijerer. Postoji dečiji karting (4‒14 godina), manje izazovna disciplina i odrasli karting (+14) koji je brža i opasnija disciplina. U Srbiji postoje karting staze u Kuli, Jagodini, i dve u Beogradu — Autokomerc i Ada Huja.

Karting može da posluži kao obrazovno sredstvo za razvoj saobraćajno-tehničke kulture. Veštine koje ovaj sport nudi su: vožnja, motoristika, popravljanje i održavanje, upotreba alata, konstruisanje, tehnologija izrade, sportska takmičenja i dr.

Već dugi niz godina održavaju se karting takmičenja u mnogim zemljama, pa i kod nas. Organizuju se kontinentalna kao i neka druga prvenstva tako da je ovaj sport internacionalan u svakom pogledu. Karting trke se obično koriste kao jeftiniji i relativno bezbedniji način da se predstave budući vozači u automobilskom sportu. Mnogi ljudi povezuju karting sa mladim vozačima, međutim odrasli su takođe veoma aktivni u ovom sportu. Karting se smatra kao prvi korak u karijeri svakog ozbiljnog trkača. On može pripremiti vozača na velike brzine, vožnju ,,točak uz točak“, pomaže razvijanju brzih refleksa, preciznosti upravljanja vozila, donošenja odluka, usavršavanju veštine vožnje…

Svi sadašnji i mnogi bivši vozači Formule 1 odrasli su uz karting trke. Najistaknutiji među njima su svakako svetski šampioni Mihael Šumaher, Ajrton Sena, Alan Prost, Fernando Alonzo, Kimi Rajkonen, Džejson Baton, Luis Hamilton i Sebastian Fetel.

Njihovim stopama krenuo je Lazar Jocović iz Novog Sada, dečak koji je sa 12 godina apsolutni šampion u klasi junior 125. Vozi za klub SAMNKU FLOYD iz Novog Sada. Ovim sportom se bavi od pete godine, a već nakon prve godine treniranja postaje vicešampion u bambini klasi. Narednih godina niže uspehe i pobede na svim stazama. Prošle, 2021. godine, postaje šampion u mini klasi i osvaja „Zlatnu kacigu“. Šampionsku titulu ni ove godine ne ispušta iz ruke.

U nedostatku staze u rodnom gradu Lazar trenira na kartodromu u Kuli kod Vrbasa. Kao i većina individualnih sportova u našoj zemlji, uspeh može da zahvali svom trudu, ali i entuzijazmu roditelja koji ga svakog vikenda voze na trening i takmičenja.

Ako je neko pomislio da deca ne znaju da voze auto, grdno se prevario. Pogledajte ovaj video i razuverite se.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *