„Ide gas!“ Ko su gaseri?

blog-image

Svako doba ima svoje mlade predstavnike u društvu. Nekada su to bili šminkeri, pankeri i dizelaši. Danas su to gaseri. Oni su spiritualni naslednici dizelaša, mutanti od kojih su pokupili sve najgore što se moglo. Istraživali smo da saznamo ko su gaseri i kako da ih prepoznate?

Naziv su dobili po poznatom autističnom kriku “IDEEE GAAAAASSS”, koji zoolozi još uvek pokušavaju da dešifruju. Pored toga sporazumevaju se kricima “ONO MOOOJEEEE” i “RrrEŠI”.

Gaseri ili gaserke su osobe iz kraja, deca iz „dobrostojećih kuća“ koji žele da budu u trendu. Oni zapravo potiču iz porodica gde roditelje iskreno nije briga za decu. Roditelji su preokupirani poslom ili svojim životima, pa novcem zamenjuju svoju pažnju detetu. Momci su najčešće ošišani na keca i imaju između 13 i 22 godine. Arogantni su i namršteni, uvek spremni da se pobiju sa nekim, bilo kim. Oblače se prilično skupo po našim standardima. Hit garderoba su skupi šuškavci, napapirji jakne, Nike trenerke, duksevi, parka jakne, kopije Rolex satova, ali najprepoznatiji su po patikama Nike Air 95/95, Ultra/97/TN/, u retkim slučajevima Huarache ili Air Force. Među njihovim obeležjima su i “brze cvaje”, odnosno naočare za sunce koje nose i danju i noću. Nove nabudžene patike su im glavni znak prepoznavanja.

Slušaju muziku neverovatno lošeg kvaliteta. Ukusi variraju od turbofolka nastalog u prethodne 3 godine (kojeg iz nepoznatih razloga smatraju repom), do nemačkog gangsta repa. Nezaobilazno im je i ono što je sada u trendu, a to su Mili, Jala Brat i Buba Koreli.

Uglavnom vise po školskim dvorištima, parkovima. Uvek su u grupama i nikada ih nije manje od pet.

Gaseri obožavaju svoje naselje ili određeni deo naselja, a mrze gasere iz drugih delova grada. Smatraju se se lokalpatriotama. Navijaju za klubove koji igraju u beton ligama i za jedan od „večitih“, iako je to samo maska za dalje gasiranje.

Odlikuje ih koeficijent inteligencije manji od trenutne sobne temperature negrejane prostorije usred zime i rečnik koji podrazumeva ne više od 300 reči. Takođe, iz nekog razloga, svi tvrde da imaju devojke, i misle da devojke baš „padaju“ na takve kao što su oni.

Nalik dizelašima mršte se na sve što nosi starke ili martinke, sluša iole normalnu muziku ili ume da misli. Prozivaju sve koje nose pantalone i košulje.

Iako nemaju pozitivnih osobina, opšte su prihvaćeni u društvu zato što prate „trejding“. Za mnoge su gaseri klinci koji imaju lovu i firmiranu garderobu. Ne moraju biti bogati, ali moraju biti važni. Prate aktuelna okupljanja (proteste i sl.) da bi se slikali aa Instagram.

Postoje razni tipovi gasera, npr. gaseri sa zvučnicima koji svoj dolazak najavljuju kilometrima pomoću svoje “muzike” koju puštaju preko JBL zvučnika.

Imaju još neke osobine, o kojima ne bi da pričamo, zato što je ovo ipak blog za decu.

Šta znači parola „Ide gas“?

Svaka generacija ima svoj sleng koji ostalima zvuči veoma ofucano, malograđanski i primitivno. Uzvik „Ide gas“ odnosi si se na mnogo toga, ali najčešće za hvalisanje i prikazivanje bahatog života, sa puno para i luksuza. Realno ne znači nista osim što pokazuje koeficijent inteligencije kod onog ko izgovara ovu frazu.

Rečnik gasera

Uzrečice koje su preuzeli od poznatih: „i sam znaš“ , „keva kune“, „lol“, „šaim se“ i slične uzrečice koje koje koriste poznati jutjuberi (Janko, Baka Prase).

Ostel fraze su i: tebra, ceniš batice, matori, kapiš, skroz, ljubi brat, reši ga brate, ono tvoje, do kraja max, tvoja je.
Komentari 2 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *