Intervju sa BarbyJanom

blog-image

Jutjub kanal BarbyJana postaje sve poznatiji i interesantniji ne samo deci, nego i odraslima. Glas o našim videima sa igračkama i savremenim, ali ipak tradicionalnim načinom igre se daleko pročuo. Tako je pre neki dan, novinarka Radio televizije Vojvodine zakucala na naša vrata. Razgovor sa njom i njene utiske prenosimo u celosti, a kako su tekle pripreme za ovaj intervju možete da vidite na ovom linku.

Upotreba tehnologije postala je naša svakodnevica. Ipak, provođenje vremena pred malim ekranom ne mora uvek da znači uzaludno potrošeno vreme. Naprotiv, nekada rezultira maštom i kreativnošću.

Reč je o jutjub kanalu “Barbi Jana”, koji je osmislila jedna mama iz Novog Sada, kako bi na zanimljiv način pristupila igri i društvenom životu svoje dece.

Kreatorka kanala je njihova mama, koja je po zanimanju arheolog, ali je na ideju osnivanja Jutjub kanala došla kada joj je starija ćerka, tada petogodišnjakinja, tražila video snimke devojčica koje se igraju lutkama. Pretraživši Jutjub i videvši da je većina snimaka na stranim jezicima i sama je došla na ideju. Pošto su morale da izmisle neko ime za kanal, dali su mu ime po njenoj tada najdražoj barbiki – Jani.

“Došla na ideju da ja sama odigram sa svim njenim lutkicama jednu epizodu. To je bila lutkarska predstava sa barbikama i to sam postavila na naš kanal, da bi to ona našla”.

Nekoliko barbika koje imaju u kući, počele su da pričaju svoju priču. Lutke su imale uloge i proživljavale situacije iz života. Kako kaže Bjanina mama, primetila je da to ne gleda samo njena ćerka, već mnogo druge dece. To ju je motivisalo da nastavi sa radom jer na taj način razvija kreativnost kod dece, ali i svakom novom igrom izvlače neku pouku.

“U današnje vreme deca imaju puno igračaka i veliki spektar stvari, deca prosto kupe igračku i ne znaju šta da rade sa njom. Fali im ideja i to je bio ključ da sam ja sama dala deci ideju kako da se igraju. Moja deca glume, tj. pozajmljuju glas lutkicama. One se retko pojavljuju u kameri. Imali su prilike svoje strahove, svoju nesigurnost da pokažu kroz lutku”.

Barbyjana starija: „Glumim lutkicu, mi je nameštamo i onda ja pričam. Mene ovo snimanje opušta. Pre sam se stidela, a sada se više ne stidim, meni je to kao kad se pred nastavnikom javim ili se igram sa društvom”

Barbyjana mlađa: „Najviše volim kada se igramo sa našim lutkicama, Tediberićima“

Za jednu igru potrebna je ideja, ali i igračke. Rezultat svega je da se roditelju, kroz edukaciju i zabavu, lakše stvori slika dečjeg okruženja, situacija u kojima se tokom dana nalazi, kao i da podstakne razmišljanje i razvijanje empatije i dobrih ljudskih osobina.

Pravi intervju možete da vidite ovde.
Komentari 3 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *