Kako napraviti savršen video za Jutjub?

blog-image

10 pametnih saveta

Posle više od hiljadu snimaka na kanalu Barbyjana mislim da smo dovoljno kvalifikovani da podelimo par saveta šta je sve potrebno kako biste napravili dobar video snimak. Bez obzira da li ćete snimati za Jutjub, Instagram, Fejsbuk, ili čak za svoj privatan album, vrlo je važno da se držite nekih pravila kako bi vaš video bio uspešan. Evo deset pravila za koje mi mislimo da su veoma važni:

1. Prvo i osnovno pravilo je da vaš glas bude glasan i jasan na video snimku. Kvalitet slike i zvuka su glavni ključ za dobar video. Govorite sa oduševljenjem, ali neka to bude razgovetno!

2. Ukoliko želite, možete da koristite muziku u pozadini, ali jačina zvuka u pozadini treba da bude znatno niža od vašeg glasa. Tu pre svega mislim na video igrice. Drugu muziku nemojte da koristite ukoliko nemate prava na nju. Možete koristiti besplatnu muzičku podlogu koju vam Jutjub nudi u Audio knjižari.

3. Video zapis treba da je barem u HD formatu (720p).

4. Dužina video snimka trebalo bi da traje prosečno između 8 i 20 minuta. Ukoliko imate uvod (intro) to treba da traje do 5 sekundi.

5. Početne reči u vašem videu treba da sadrže naziv vašeg videa, ili video igrice koju igrate. Ovako indeksirani videi postaju lakši za otkrivanje u moru video zapisa.

6. Ne zaboravite da zatražite lajkove i pretplatu čak u prvim minutima videa. Idealno bi bilo da to uradite odmah nakon najave videa. Tada se još uvek niko nije udubio u sadržaj i ima vremena da vam pruži ovu mogućnost.

7. Interakcija sa gledaocima je veoma važna. Na društvenim mrežama organizujte online pitanja (Q&A), izazove, ili kvizove kako biste angažovali gledaoce.

8. Naslovna slika (tambnejl). Pažljivo pripremite sličicu kojom ćete video promovisati na drugim društvenim mrežama. Nije tajna da su dobra naslovna slika i dobar naslov pola uspeha. Obratite pažnju da naslovna slika bude jasna kako na telefonu tako i na kompjuteru. Najveći broj korisnika video zapise gleda preko telefona.

9. Društvene mreže. Korišćenje drugih društvenih mreža za podsticanje pregleda video zapisa može povećati vaše šanse da vaš video bude pregledan od većeg broja gledalaca.

10. Spojler. Ukoliko imaš već neki broj redovnih pratilaca, odlična je ideja da se napravi najava novog videa. To je neka vrsta spojlera, sam otkrivaš publici šta će biti u sledećem videu. Uz sliku i naslov treba da koristite svoju maštu. Uz kratki zanimljivi tekst podstaknite gledaoce da sa nestrpljenjem čekaju vaš sledeći video.

Svim budućim i sadašnjim kreatorima želimo puno uspeha u kreiranju zanimljivih videa. Na ovom putu vam naši saveti mogu biti od velike koristi.

Barbyjana
Komentari 3 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *