Kako se brinuti o svom mezimcu ‒ telefonu?

blog-image

Otkad su škole krenule sa onlajn nastavom prosto ne može da se zamisli dan bez mobilnog telefona. Osim kompjutera, preko koga se prati nastava, telefon je stalno prisutan, neki put kao šaptač, ili „puškica“. Ono što se na času šaputalo da nastavnici ne čuju, odvija se sad na Viber grupi. E sad, da ne bi ostali bez vašeg „pomoćka“ napisaćemo nekoliko saveta kako da sačuvate vaš telefon, odnosno kako da ne dozvolimo da nas izda u najgorem mogućem trenutku.

1. Kad ti ne treba, ugasi ga. Preko noći slobodno isključi wifi i/ili stavi na offline.

2. Smanji osvetljenje. Ekran je jedan od najvećih potrošača baterije. Što je osvetljenje jače, baterija se brže troši. Idealno je da bude na sredini.

3. Isključi vibraciju. To je apsolutno nepotrebno. Ako ste u školi telefon mora da vam je skroz isključen (ili na režimu ne uznemiravaj), a van toga, telefon treba da čujete. Za vibriranje telefon koristi mnogo više energije nego za zvučni signal.

4. Nepotrebne aplikacije. Android telefoni su namešteni da pokrenu razne aplikacije koje rade u pozadini, a ti ni ne znaš koje. One se apdejtuju i nadograđuju i time pune memoriju. Ako ti nisu potrebni isključi Bluetooth, GPS pa čak i WI-FI. Bespotrebno je da ti je uključen wifi ako stalno traži mrežu, a ne može da se poveže.

5. Animirana pozadina je jedna od „žderačica“ baterije. Svakako mnogo manje troši jedna fotografija nego video.

6. Redovni sistematski pregled. Nedeljno jednom izbriši keš memoriju, višak fotografija (pogotovo sa vibera), fajlove koje ti više ne trebaju, ali i nepotrebne igrice.

7. Video snimke i fotografije čuvajte na svom kompjuteru, ili fleš memoriji, ne u telefonu.

8. Redovno ažurirajte telefon. Čim se ponudi opcija prihvatite je, naravno ukoliko ste na wifi-ju.

9. Telefon se može napuniti preko bilo kog USB kabla. Ukoliko se telefon zagreva prilikom punjenja, nešto ne valja.

10. Telefon nikada ne punite preko noći. Treba mu jako malo vremena da se napuni i ne voli da bude uključen na struju kada je 100% pun. Tada baterija slabi. Takođe, ne smete da sačekate da baterija padne ispod 15%. Tada radi na minimumu i može da izazove probleme.
Komentari 3 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *