Ko su Kosplejeri?

blog-image

Engleski naziv Cosplay je nastao spajanjem dve reči Costume + Play. To u prevodu znači kostimografska predstava, ili performans umetnosti u kojem učesnici nose kostime i modne dodatke kako bi predstavili neki lik. Kosplejeri su osobe koje, osim što nose kostime određenih likova, se potpuno užive u njihovim ulogama. Komuniciraju sa svojom publikom na i van pozornice.

Omiljena tema Kosplejerima su animirani likovi iz crtanih filmova, likovi iz stripova, televizijskih serija i video igrica. U svetu je veliki broj odraslih ljudi koji se igraju igračkama iz hobija. Upravo zbog toga je fenomen kostimiranja postao deo popularne kulture, prvo u Japanu, a potom i u drugim delovima Azije i zapadnog sveta. I sam izraz Cosplay nastao je u Japanu 1984. godine.

Kosplej događaji su uobičajeni na navijačkim događajima, ali postoje i posebni skupovi gde učesnici međusobno prezentuju svoje performanse. Prvi svetski samit u kospleju održan je 2003. u Nagoji u Japanu.

Kostimi Kosplejera mogu da budu veoma jednostavni, ali i vrlo komplikovani, sa puno detalja. Oni se razlikuju od kostima za Noć veštica i Maškarade. Namera Kosplejera je da se iskopira specifičan lik, a ne da se iskaže kultura, ili simboliku praznika. Kostimi mogu da se kupe od posebnih proizvođača, najčešće preko interneta. Međutim, većina Kosplejera voli da kreira svoj sopstveni kostim. Kosplej predstavlja čin inkarnacije lika. Zato je vrlo važno da Kosplejeri biraju likove koji su slični njima. Tačnost kospleja se određuje na osnovu tačnog predstavljanja lika na osnovu izgleda, dok se autentičnost meri individualnom sposobnošću da se prikažu određene moći koje lik poseduje. Šminka, sočiva i druge modifikacije na telu, uključujući i tetovaže, su sastavni deo kostimiranja. Da bi dobili željeni izgled frizura koriste se trajne i privremene boje za kosu. Neki likovi imaju oružije, ili drugi pribor koji je teško napraviti, ili nabaviti.

Najpopularniji oblik javnog predstavljanja je pojava na konvenciji obožavatelja. Ovakvi festivali se organizuju širom sveta, pa i kod nas. Takmičari mogu da odluče da li će izvesti skeč koji se sastoji od kratkog scenarija, ili plesa, ili se samo pojavljuju sa slikom izabranog lika. Kosplejeri mogu da se takmiče sami, ili u grupama. Nagrade se dodeljuju za najboljeg Kosplejera, odnosno za najbolju grupu Kosplejera. Postoje i potkatgorije: majstor krojač, majstor za oružlje, majstor za oklop itd. Kosplejeri su odlični influenseri. Neki od njih su svoj hobi pretvorili u profitabilnu karijeru.

U okviru festivala Gamescon koji se održava u Beogradu od 6. do 8. decembra jedan segment biće posvećen upravo Kosplejerima. Sva tri dana trajanja festivala Kosplejeri će se družiti sa svojim fanovima, učestvovati u raznim događajima i skečevima, a najvažniji trenutak je Valinorova revija kostima kada će se proglasiti i ovogodišnji pobednici.
Komentari 1 komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *