Mali Jutjub rečnik

blog-image

Internet je postao deo našeg života. Svakodnevno ga koristimo. Ako treba nešto da se posluša, ili pogleda tu je Jutjub, ako treba nešto da se sazna, ili pročita pitamo Gugl. Oba pretraživača su veoma jednostavna za korišćenje: ukucas željenu reč, ili pojam i dobiješ ponudu odgovora. Neko ko koristi duže vreme ove pretraživače zna vrlo dobro kako da dođe do određenog sadržaja. Tačno zna kojim se terminima treba služiti. Postoji određeni „rečnik“ koji se koristi na ovim pretraživačima. Među njima su i skraćenice koje su preuzete iz engleskog jezika. Upravo zbog toga smo rešili da neke termine objasnimo. Šta one u zaista znače?!

Influenser

Termin influenser potiče od reči „influence“ što u prevodu znači uticaj. Koristi se za osobe koje imaju veliki broj pratilaca na nekoj društvenoj mreži, uglavnom na Instagramu, Tiktoku ili Jutjubu. Influenseri imaju određen uticaj na publiku. Njih vrlo često angažuju različiti brendovi i kompanije kako bi promovisali svoje proizvode, ili usluge.

Meet up

Mit up u prevodu znači upoznati, međutim, na društvenim mrežama ovaj izraz označava organizovani grupni sastanak sa nekom poznatom influenserkom, odnosno influenserom. Ne meet up dolaze obožavaoci iz jednog razloga ‒ da se slikaju sa njim, ili njom.

Fan

Reč „fan“ na društvenim mrežama se odavno koristi za osobu koja obožava ili se divi nekoj poznatoj ličnost ili čak stvari. Možete reći da ste fan Harija Potera, fan Tiktok-a, fan Milka čokolade itd.

Giveaway

Givavej je nagradna igra koja se organizuje najčešće na društvenim mrežama sa ciljem promocije proizvoda, ili usluge. Veliki, ili mali brendovi poklanjaju svojim fanovima svoje proizvode. Svi vole da dobiju besplatne poklone. Da bi učestvovali u nekom givaveju potrebno vam je samo nekoliko klikova. Givavej se najčešće koristi radi sticanja većeg broja fanova, odnosno pratitelja stranica, brenda, ili osoba.

Brend

Brend je nekada označavao fabričku marku, zaštitni znak neke poznate firme, npr. Mercedes, Milka, Barbie. To je bila zajednička oznaka za sve informacije o nekom proizvodu, ili usluzi. U svetu društvenih mreža reč brend ima mnogo šire značenje. Osim proizvoda označava i običaj, postupak, poznatu ličnost, pa čak i određena očekivanja nekog proizvoda, ili usluge.

Collab

Kolab je skraćenica od engleske reči „collaboration“ što znači saradnja. Ovaj termin se koristi prilikom zajedničkog rada dve ili više osoba oko stvaranja nečega (uglavno kreativnog sadržaja) radi promocije proizvoda, sadržaja, ili osoba.

Vlog

Video blog, ili video-log, poznatiji pod skraćenicom vlog je oblik veb-televizije i bloga čije je sredstvo izražavanja video snimak. Vlog često kombinuje ugrađeni link do drugog videa sa pratećim tekstom i slikama. Vlog je jedan od najpopularnijih oblika digitalne zabavave na platformi Jutjub.

Link i hiperlink

Naziv link ima jako mnogo značenja, ali u našem slučaju znači samo jedno ‒ adresu elektronskog dokumenta. Svaki sadržaj, bilo to video, fotografija, ili tekst, ima svoju jedinstvenu kombinaciju oznaka koji čini njegov link. Klikom na link uređaj vas direktno vodi na željeni sadržaj. Recimo, ovo je link naše veb stranice https://barbyjana.com. Opcija „hiperlink“ je zapravo link sakriven ispod neke reči. Direktnim klikom na reč uređaj vas vodi na hiperlinkovanu stranicu. Evo, primer Barbyjana.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *