Medenjaci za novogodišnje praznike (Gingerbread)

blog-image

Medenjaci od đumbira spadaju u obavezne slatkiše za vreme novogodišnjih praznika. Od medenjaka se najčešće prave kućice, čovečuljci i ostali ukrasi koji se vezuju za zimu i Novu godinu (zvezda, zvono, jelka, pahulje, mesec, srce). U poslednje vreme se, međutim, medenjaci prave i u drugim oblicima i za neke druge, lepe prilike (rođendani, venčanja, početak školske godine i sl.). Pojavom savremenih metoda počele su da se proizvode najraznovrsnije modlice za medenjake sa otiskivačima. Tako se dobijaju trodimenzionalni medenjaci. Osim toga, i ukrašavanje medenjaka je uznapredovalo. Danas se medenjaci ne ukrašavaju samo običnim belim rojal kremom (belance pomešano sa šećerom). Postoje posebne boje za kolače (specijalni flomasteri) kojima može da se crta po medenjacima. Ukrašavanje medenjaka postaje posebna vrsta kulinarske umetnosti. Medenjaci su postali nešto više od kolača. Ne služe samo za jelo već mogu da predstavljaju izuzetno prigodan poklon.

Kada je napravljen prvi čovečuljak od medenjaka?

Sinonim za novogodišnje medenjake jeste mali čovečuljak (gingerbread man) sa raširenim rukama i nogama. Drugi detalji na kolačiću su oči, usta i dugmići za košulju. Ovi detalji, kao i neki drugi (kosa, cipele, košulja) mogu da se urežu u testo pre pečenja, ali i nakon toga.

Proizvodnja biskvita sa predstavom čoveka pojavila se u 16. veku. Prvi zabeleženi primerci keksa u obliku ove danas veoma poznate figure bili su postavljeni u dvorištu engleske kraljice Elizabete I.

Zanimljivo:

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najtežeg čovečuljka od medenjaka na svetu napravili su radnici jedne prodavnice IKEA u Oslu, u Norveškoj, 9. novembra 2009. Bio je težak 651 kg.

U poznatom animiranom filmu „Šrek“ postoji lik čovečuljka pod imenom Gingi koji je preuzet iz poznate bajke „Čovečuljak od medenjaka“.

U čuvenom baletu Petra Iliča Čajkovskog „Krcko orašćić“, upravo gingerbred vodi vojsku medenjaka protiv kralja miševa i njegovih priljatelja.

Čovečuljci od medenjaka predstavljeni su i u Mapet šou. U jednoj epizodi oni pevaju „Sweet Gingerbread Man“.

U našoj kući medena kućica i medenjaci raznih oblika su obavezni deo novogodišnjih praznika. Kuća mesec dana miriše na đumbir, cimet i vanilu. Godinama smo usavršavali tehnike pravljenja i ukrašavanja i svake godine se trudimo da nadmašimo sami sebe. Tako smo prvo pravili obične medene kućice (Barbyjanina kućica od medenjaka, Kiša od slatkiša, Cupcake majstorice), a potom smo napravili Elsin medeni dvorac iz Arendela. Ove godine smo po Vašoj želji napravili Deda mrazovu radionicu.

BarbyJanin recept za medenjake:

1/3 tegle meda

100 g šećera

50 g putera

600700 g brašna

1 prašak za pecivo

2 jaja

1 kašičica cimeta

1 kašičica đumbira

2 vanil šećera

Med, puter i šećer zagrevati dok se sve ne rastopi i ostaviti da se potpuno ohladi. Zatim pomešati sa ostalim sastojcima i napraviti testo (ali da ne bude previše lepljivo!). Ostaviti još jedan sat na hladnom. Posle toga testo razviti na pek-papiru ili na stolu dobro poprskano brašnom. Isečeni delovi treba da su debljine 57 mm. Peku se oko 10 minuta na 200 stepeni Celzijusa. Srećno!

Voli vas vaša BarbyJana
Komentari 1 komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *