Mini rečnik Jutjuba 2

blog-image

Trejler

Trejler (eng. trailer) je tip reklame u kojoj se nalaze inserti iz dugometražnog filma koji će se prikazati u budućnosti. Reč trejler se koristi za ovakvu reklamu jer su se na početku trejleri prikazivali na kraju svake filmske predstave, kada je publika izlazila iz sale. Značenje termina se promenilo, ali naziv je ostao isti. Prvi trejler prikazan je 1913. godine za pozorišnu predstavu, mjuzikl Tragači za zadovoljstvom (енгл. The Pleasure Seekers). Trejleri imaju veliku popularnost na internetu. Filmski trejeri se nalaze na trećem mestu po tipu videa koji se pogledaju godišnje na globalnom nivou. Format je veoma dobar za promociju filmova, serija, video-igrica, knjiga, ali i Jutjub kanala.

Pin

Reč „pin“ ima više značenja, ali ovaj put želimo da objasnimo šta znači na Jutjubu. Opcija pin pojavljuje se autorima Jutjub kanala kod opcije komentari. Pin u prevodu znači zakačiti, okačiti, ali ima i značenje „značka“. Naime, autor kanala može komentar koji mu se sviđa da pinuje, tj. taj komentar da prebaci na prvo mesto. Autor je time nagradio obožavaoca.

Making off / behind the scenes

„Pravljenje filma“, ili „iza scene / kulise“ su vrste videa koje nastaju u toku izrade pravog filma, ili videa. Na osnovu njih možemo da vidimo kako je taj video, ili film zapravo nastao. Spada u dokumentarne filmove i služi kao promotivni materijal za reklamiranje. Često nudi bolji uvid u film. U današnje vreme veoma je raširen oblik videa na Jutjubu. Osim toga, svi se trude da taj film bude što zabavniji i smešniji.

Sneak peak

U bukvalnom prevodu znači „prikrasti se i zaviriti“. Može da bude i video, ali i fotografija. Radi se insertima, ili slikama iz nekih filmova. Njima se nagoveštava tj. „golica“ interesovanje za taj video pre nego što zvanično bude objavljen. Odlična alatka za najavljivanje novog videa na Jutjubu.

Tag

Reč „tag“ takođe ima mnogo značenja. Dva najvažnija se tiču Jutjuba i društvenih mreža. Tagovati nekog, ili obeležiti nekog znači etiketirati nekoga ili nešto radi identifikacije, ili radi davanja drugih podataka. Drugo značenje: tagovi su izabrane reči sa kojima se video klip može povezati. Tagovi su vrlo važni prilikom objavljivanja videa. Na osnovu tih tagova se video rangira i pojavljuje u pretraživačima, ali i povezuje sa drugim sličnim sadržajem.

Hešteg

„Hashtag“ je oznaka metapodataka ispred koje stoji simbol heša ‒ #. Heštegovi se široko koriste na uslugama mikroblogiranja i razmene fotografija kao što su Jutjub i Instagram kao oblik korisničkog generisanja koji omogućava ukrštanje sadržaja koji deli istu temu.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *