Najava novih pravila na Jutjubu Vaša pitanja — naši odgovori

blog-image

Gledaoci kanala BarbyJana su nedavno upoznati o najavama velikih promena na Jutjub. O tome smo ih obavestili putem našeg video snimka. Svi oni koji imaju Jutjub kanale i postavljaju video snimke imaju obavezu da se za svaki video snimak (a može i za ceo kanal) izjasne, da li je video „snimljen za decu“, ili „nije snimljen za decu“. Za ranije postavljene snimke ove promene moraju naknadno da se urade i to pojedinačno zaključno sa 10.12.2019. godine. Novi talas promena je najavljen za 1. januar 2020. godine. To znači da će najavljene promene obuhvatiti samo one kanale koji su te promene izvršili. Ostali kanali će verovatno biti uklonjeni. Nove promene se odnose za sve kanale na Jutjubu. Mnogo toga se menja! Ali, moramo strpljivo dočekati Novu godinu da bi videli šta nas još očekuje.

U ovom blogu potrudiću se da odgovorim na vaša pitanja povodom ovih promena, a na osnovu informacija koja trenutno imam.

Da li će da budu strašne i tužne promene? (Mia Milivojević)

Bjana: Da, nažalost, biće strašne i tužne. Ukida se mogućnost da kreatori komuniciraju sa publikom. Nama kreatorima je jako važno da čujemo vaše mišljenje o našim snimcima i idejama. S ovom promenom toga više neće biti na kanalu.

Kada djeca porastu i pojave se na Jutjubu, da li će se to ukloniti? (Vlogs ByMe)

Bjana: Neće ukinuti video snimke sa decom ako ih pravilno obeležite. Ali, zato će ukinuti sve moguće opcije za komunikaciju sa publikom. U Americi se deca smatraju do 13 godina. Ukoliko odrasli glume teme za decu, isto će ukinuti sve opcije komunikacije.

Koliko ćete da snimate? (Anastasija Djurović)

Bjana: Nastavićemo da snimamo i posle Nove godine. Barbyjana raste, tako da ćemo kanal polako preusmeravati za širu publiku, ne samo za malu decu.

Da li će kanali biti izbrisani mladjim osobama od 13? (Tamara Maletić)

Bjana: Po pravilu niko mlađi od 13 godina ni ne može da otvori Jutjub nalog. Svi vi koji imate otvoren kanal, koristite, ili lažne podatke, ili imate podatke vaših roditelja/staratelja. Ukoliko ispunite njihove zahteve za promene, neće izbrisati vaš kanal.

Da li se ukida zarada? (Tamara)

Bjana: Ne. Oni koji su ranije monetizovali kanal, neće im biti oduzeto to pravo, ali na kanalu neće biti više reklama kao ranije. Biće ih verovatno manje. Na dečije sadržaje postavljaće samo nepersonalizovane reklame.

Da li se nagrade povećavaju? Silver play button 200k, golden 2M? (Tamara M.)

Bjana: Ne. Ništa se ne menja po tom pitanju. 

Da li će biti dozvoljeni kanali koji nesnimaju? (Tamara Jović)

Bjana: Naravno. Ovo novo pravilo se odnosi samo na one kanale koji postavljaju video snimke na svoje kanale.

Šta ako neko prestane snimati dečije vide iako ih je snimao pre, a počne snimati druge vide? (Sara Misković)

Bjana: U tom slučaju predlažemo da vlasnik kanala izabere opciju za svaki snimak pojedinačno. One ranije snimke treba odrediti da su za decu, a ove nove da su za svu publiku.

Je li istina da će YouTube ukinuti reklame ? (Anđela Boras)

Bjana: Nije. Neće ukinuti reklame, već će promeniti pravilo kome, koliko i kakve reklame će puštati na kanalu. 

Šta sme da se objavi, a šta ne sme? (Mateja Popović)

Bjana: U principu sve što je moglo do sada moći će i dalje, važno da pravilno obeležite za koga je namenjen video. 

Zašto na nekim videima od nemaju komentari? (Beba Krstić, Maja Milosević)

Bjana: To pravilo su uveli još početkom marta ove godine. Na onim snimcima gde se pojavljuju deca, isključeni su svi komentari.

Što ako imamo kanal ali nemamo videje? (Tara Rodiger)

Bjana: Onda ništa. Za one koji nemaju video snimke, ove promene se ne odnose.

Ja neznam da li je moj kanal za decu? (mlp i lps star cool)

Bjana: Ukoliko snimaš teme za decu, snimke na kojima se pojavljuju deca, ili sa igračkama, onda je kanal namenjen za decu.

Ja snimam, ali ne prikazujem lice? (Lia_ Gacha)

Bjana: U tom slučaju zavisi od teme.

Da li će smeti deca mladja od 12 godina da gledaju neke snimke (pr.Baku prase, Choda)? ( Emilija Kostović)

Bjana: Naravno. Ograničenje u godinama odnosi se na otvaranje Jutjub kanala i na teme snimanja. Mada veoma je teško odrediti granicu snimaka koji video je za decu ispod, a koji iznad 13 godina.

Zašto lajvove mogu da izbacuju samo YouTuberi koji imaju više od 500 subskrajbera? (Helena Milikić)

Bjana: Live opcija je jedna od opcija koja se dobija za veći broj prijavljenih. Ova opcija će biti ukinuta od Nove godine, za one kanale koji snimaju dečiji sadržaj.

Da li ću moći da vas gledam? (Jana Nana cool girl)

Bjana: Naravno. Mi nastavljamo da snimamo. Oni koji budu hteli da nam pišu komentare, moraće preko veb stanice www.barbyjana.com, ili preko našeg Instagram naloga, gde ćemo biti mnogo aktivniji od sada pa nadalje.

Zašto ima na vašim videima ne može da se pišu komentari? Da li znate da li će vas Jutjub obrisati vaš kanal? (Tanja Antin)

Bjana: Na onim videima gde se pojavljuju Bjana i Bjana junior onemogućeni su komentari. To pravilo važi od marta ove godine. Mi se nadamo da naš kanal neće biti izbrisan. Svako ko nas prati uvek će moći da nas nađe. Verovatno neće slati obaveštenja o novim videima, nego će gledaoci morati sami da nas nađu.
Komentari 3 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *