Najstarije igračke na svetu

blog-image

Igračke predstavljaju sredstva kojima se deca služe u igri. One mogu biti napravljene od drveta, plastike, metala i drugih materijala. Igračke su važni predmeti koji služe za pravilan razvoj dece. Kroz igru se razvijaju motorika i koordinacija, a deca uče i stiču različite veštine i znanja.

Kad su nastale prve igračke?

Prvi arheološki nalazi igračaka potiču iz perioda kamenog doba (stručan naziv je neolit). To je period od pre oko 7, ili 8 hiljada godina. Ne postoji jedno mesto za koje može da se kaže da je baš tu nastala prva igračka. Igračke su se pojavile svuda u svetu, u približno isto vreme.

Od čega su pravljene prve igračke?

Najstarije igračke su pravljene od materijala pronađenih u prirodi, kao što su kamen, štap, drvo, ili glina. Igračke napravljene od štapa i drveta su nestale tokom vremena, jednostavno su istrulele. Sa druge strane, igračke od kamena i pečene gline su se očuvale u zemlji sve do danas.

Koje su bile prve igračke?

Ne zna se koja igračka je nastala prva. Deca su oduvek imitirala odrasle i njihov život. Među najstarije igračke spadaju ljudske i životinjske figurine, minijaturno kuhinjsko posuđe, ali i klikeri. Od prvih bebećih igračaka pojavljuje se zvečka: glinena kugla u kojoj se unutra nalazile manje kuglice.

Prve lutkice su pravljene od drveta, bez ruku i nogu, sa nekim čvorom na vrhu koji je predstavljao glavu. Detalji oči, usta i nosa, a ponekad i kose su urezani. Te lutkice nisu očuvane. Njihov izgled se pretpostavlja na osnovu kasnije pronađenih lutkica. Prve očuvane lutkice su male figurine napravljene od pečene gline. Figurine, u stvari, predstavljaju muškarce, ili žene.

Minijaturno kuhinjsko posuđe deca su koristila za kobojagi kuvanje. Tada hrane nije baš bilo puno. Oblici posudica sa kojima su se oni igrali su zapravo imitacije posuda koje su ljudi stvarno imali i koristili u to doba. To su pre svega lončići, zdelice, šoljice, tanjirići, stočići.

Naravno, životinje su im takođe bile izvor inspiracije za igru. Lako su mogli da naprave životinjsku figuru od gline. Tako znamo s kojim životinjama su oni voleli da se igraju, odnosno koje su životinje postojale u to doba. To su ptica, bik, vepar, krava, patka, kornjača, sova itd.

Ko je pravio igračke?

Igračke su pravili najverovatnije članovi porodice za svoju decu. Ali, vrlo često su i deca sama sebi pravila igračke. Ko je napravio igračku, ponekad može da se otkrije „detektivskim radom“. Na osnovu otisaka prstiju koji su ostali na glinenim predmetima, može da se utvrdi da li je tu igračku napravilo dete, ili odrasla osoba.

Prva društvena igra

Slagalice tipa „mica“ se smatraju jednom od najstarijih društvenih igara na svetu. Kako se to igralo, sa koliko igrača i sa kakvim pravilima danas niko ne zna. Jedino što se zna je da su za to korišćene male figurice, raznih oblika, a koje arheolozi nalaze prilikom iskopavanja. Figurice su često jednostavnog oblika (kružna probušena pločica).

Igračke iz antičkog sveta

U vreme kada je Rimsko cartvo vladalo Evropom (pre dve hiljade godina) deca su takođe imala igračke koje su bile napravljene od keramike i drveta, ali su bile malo kvalitetnije i lepše. Postojalo je mnogo više vrsta igračaka. Tako su se, na primer, dečaci igrali sa lukom i strelom, ali i sa danas još popularnim jo-joem.

Kada su deca iz tog vremena, pogotovo devojke, porasle i bilo im je vreme za udaju (oko 14-15 godina, u današnje vreme ovo se smatra prerano), bilo je uobičajeno da žrtvuju igračke svog detinjstva boginjama Veneri i Dijani. To je svečani čin kada svoje igračke iz detinjstva odnesu u hram i tamo ih ostave. Tim činom su postajale odrasle osobe.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *