Nova Jutjub pravila 7.1.2020.

blog-image

Video platforma Jutjub se od samo početka svog postojanja više puta menjala. Najnovije izmene su nastale upravo zbog svojih najvernijih gledaoca — dece. Od 7. januara 2020. nova pravila važe ne samo za gledaoce, već i za kreatore Jutjub sadržaja. Izmene su skoro u potpunosti prekinule sve kontakte gledaoca i kreatora, a sve sa ciljem da bi se zaštitila prava dece, odnosno njihova bezbednost.

Promene koje su obuhvatile kreatore (autore) kanala:

Autori moraju da se izjasne kome je video namenjen? Da li je video namenjen deci, ili ne? Od ovoga zavisi sve ostalo. Ukoliko je video namenjen deci ukinuti su sledeće opcije: Komentari, Premijere, Uživo, Plejer, Zajednica i Priča.

Šta se desilo sa kanalima koji su obeležili da snimaju sadržaj za decu? Na njihovima kanalima (ukoliko je ceo kanal obeležen da je za decu), ili na pojedinačnim videima, prestali su da se prikazuju personalizovani oglasi (to su oglasi/reklame koje se prikazuju korisnicima na osnovu njihove ranije upotrebe Google proizvoda i usluga).

Postavlja se pitanje, šta je zapravo „dečji sadržaj“? Mišljenje o ovome se razlikuje od zemlje do zemlje, ali pošto je centar Jutjuba u Sjedinjenim Američkim Državama sva pravila su podređena nijhovim zakonima. Pa prema tome, „dečji sadržaj“ videa podrazumeva sledeće: svuda gde se pojavljuju deca, ili su glavni likovi su deca (dečije pozorište, ples, film…); programi za decu; animirani likovi i filmovi sa njima; priče sa igračkama; pesme za decu; priče za decu; dečja poezija i slično.

Jutjub je sajt je namenjen širokoj publici. Ali, uslovi korišćenja jasno navode da korisnici mogu da koriste usluge ako imaju više od 13 godina. Jutjub preporučuje roditeljima da svojoj deci dozvole da samostalno gledaju sadržaj na Youtube Kids-u.

Ova pravila su obuhvatila i naš kanal, s tim da smo mi izabrali opciju da označavamo pojedinačno svaki video. Za sada, naš kanal ima opciju Zajednica i Priča. Obe koristimo za komunikaciju sa vama. Iskoristite ih. Osim toga vaše komentare možete šaljete i na naš instagram profil @barbyjanaoffficial
Komentari 2 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *