Nove serije Barbi lutkica Kreativni svet i Fešoniste

blog-image

Prošle godine kompanija Matel predstavila je novu seriju Barbi lutkica. Ovaj put odstupili su od tradicionalne slike zgodne lepotice koja nosi potpetice. Predstavili su nove lutkice koje detetu omogućava da ono samo odredi da li želi da lutkica bude dečak, devojčica, nijedno, ili pak oboje. U prodaju su pustili šest različitih lutkica sa različitim tenom kože, bojom kose i odeće. Nazvali su ih Kreativni svet.

Osim ove nove serije, firma Matel svake godine dopunjava liniju Fešoniste novim lutkicama. Tako su se prošle godine pojavile prvi put Barbike u invalidskim kolicima, kao i lutkice sa veštačkom nogom. Naglasak je bio na nesavršeno telo u opuštenom izdanju. Ove godine pojavile su se potpuno nove lutkice iz linije Fešoniste. One se svojim izgledom još više razlikuju od ostalih. Kompanija Matel svim snagama pokušava da se udalji od Barbikinog imidža (plava kosa, plave oči, vitko telo). Barbika je, inače, okrivljena za krivljenje ideala lepote kod dece.

Barbika sa vitiligom (prva zdesna): Lutkica ima fleke na koži. Ova pojava se javlja kod osoba koje imaju autoimunu bolest pri kojoj telo napada ćelije kože i izbeljuje ih. Osobe sa ovim stanjem imaju bele fleke, ili nepravilne oblike na koži koji mogu da se šire svuda po telu. Za ovo stanje ne postoji lek. Ideja kreatora je bila da podrže decu sa vitiligom.

Među novim lutkicama nalazi se lutka bez kose. Ukoliko neko, iz bilo kog razloga, ostane bez kose može da pronađe sebe u ovoj lutkici i poistoveti se sa njom.

Kompanija Matel je izjavila da se posle silnih tužbi za idealizovanje lepote trude svim silama da kupcima pruže višedimenzionalni sliku o lepoti i modi. Prateći svetski trend, ove lutke predstavljaju globalnu raznolikosti i inkluzivnost.

Koja lutkica sa slike vam se sviđa najviše? Glasajte brojevima u komentaru:

1 – Barbi sa vitiligom

2 – Barbi bez kose
Komentari 5 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *