Novo Guglovo pravilo – Zaštita tinejdžera na internetu

blog-image

Gugl od 15. avgusta 2022. uvodi nova pravila za sadržaje koji se prikazuju na njihovoj platformi – radi se o zaštiti tinejdžera na internetu. Ovo je važno za one koje imaju web stranice, ali i jutjubere koji zarađuju od Gugl oglašivača. Slična pravila su doneli pre par godina, kada su zaštitili pravila dece uzrasta do 13 godina. Ovog puta zaštita se odnosi za sve one između 13 i 18 godina.

Postojale su već neke smernice, međutim rešili su da od avgusta 2022. prošire mere zaštite za ovu populaciju. Po novim novim pravilima biće onemogućeni pojedini oglasi, ili će oglasi biti ograničene za sadržaje pojedinih kategorija.

Radi se o sledećim kategorijama:

– Sadržaj za odrasle i seksualno sugestivan sadržaj.

– Alkohol, duvan, rekreativne droge.

– Modifikacija tela i gubitak težine (oglasi za proizvode ili usluge za modifikovanje tela kao što su kozmetičke procedure, gubitak težine, sunčanje, pirsing i tetovaže).

– Takmičenja i nagradne igre (promocije za takmičenja ili nagradne igre, čak iako je učešće besplatno).

– Upoznavanje i veze (oglasi za usluge upoznavanja, provodadžije, savete za vezu ili savetovanje).

– Opasan sadržaj (oglasi za proizvode ili usluge koji su opasni i neprikladni za korisnike mlađe od 18 godina ili koji generalno zahtevaju nadzor odraslih, kao što su vatromet, oružje ili dodaci za oružje, ponude u vezi sa lovom itd.).

– Kockanje i kazino igre (oglasi za kockanje na mreži ili u stvarnom svetu, lutriju ili klađenje; ovo uključuje ponude za zabavu u kazinima i smeštaj u hotelima kazina.).

– Farmaceutski proizvodi i suplementi (oglasi za farmaceutske proizvode ili lekove, vitamine i dodatke ishrani).

– Šokantan sadržaj (nasilan, jeziv, eksplicitan, opscen, profan i drugi sadržaj koji može šokirati ili uplašiti).

– Špekulativni finansijski proizvodi (cenkanja, klađenja i sl.).

– Evidencija o špijuniranju i hapšenju (ponude za usluge koje impliciraju pomoć pri špijuniranju partnera ili pronalaženje ličnih podataka treće osobe; uključene su i usluge koje vrše pretragu javnih evidencija za evidenciju o hapšenju).

Gugl će od avgusta biti još bezbednije mesto za sve nas.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *