Pametni „smart“ satovi

blog-image

Nisu samo mobilni telefoni jedini uređaji koji su u poslednje vreme postali pametni. Od skoro epitet „smart“ su dobili i ručni satovi. Hajde da saznamo nešto više o ovim uređajima nove generacije.

Šta je pametan sat?

Pametni sat je mini kompjuter sa ugrađenim ekranom, postavljenim u kućište sata. Sat više nije samo sat već pruža mnogo više funkcija od uobičajenog. Pametni satovi se po spoljnom izgledu teško razlikuju od običnih satova.

Kakve funkcije ima?

Pored najosnovnije funkcije prikaza vremena pametni satovi poseduju razne senzore koji nam omogućavaju navigaciju (praćenje), slušanje muzike, razgovor (putem blutut-a, ili sim kartice) merenje otkucaja srca, broj pređenih koraka itd.

Kome su namenjeni?

Pametni satovi su namenjeni prvenstveno deci koja su previše mala da bi mogla da poseduju pametne telefone. Oni u sebi sadrže aplikaciju koja otkriva lokaciju korisnika (deteta), te mogućnost pozivanja ograničenog broja telefonskih brojeva. U svom sklopu imaju i SOS dugme koje roditelje obaveštava kada je dete u opasnosti. Osim toga postoji mogućnost slanja alarma ukoliko dete napusti datu lokaciju.

Ovi satovi su veoma popularni kod sportista. Omogućavaju ima da prate razne parametre treninga, a dovoljno su mali da ne smetaju pri nošenju.

Cene i proizvođači?

Cene pametnih satova najviše zavise od dizajna, broja funkcija, vrste ekrana i narukvice kao i proizvođača. Pametne satove proizvode poznati brendovi kao što su Samsung, Apple, Garmin, Fitbit itd. Cene satova za odrasle se kreću između 35.000 i 100.000 dinara, dok su dečiji mnogo jeftinijiod pet do deset hiljada dinara.

Osnovne funkcije dečijeg smart sata!

1. Elektronska pretraga: određuje se sigurna zona; čim dete napusti zonu aplikacija šalje alarm u vidu obaveštenja

2. Putanja kretanja: moguće je praćenje rute deteta unazad 30 dana

3. Upućivanje poziva na nekoliko telefonskih brojeva koje vi instalirate (uz SOS brojeve)

4. Primanje poziva i razgovor preko sata sa prethodno zapamćenim brojevima telefona

5. Daljinski nadzor: imate mogućnost praćenja i slušanja zvuka u bilo kom trenutku u okruženju nosioca sata: glas, ćaskanje

6. Možete zaključati sat, postaviti tajmer kako bi se izbeglo zadržavanje dece na mestima gde po vama dete ne bi trebalo da bude, odnosno čim skrene sa zadatog puta sat će vas alarmirati

7. Alarm: ako se sat skine sa ruke, automatski se uključuje alarm

8. Opcija: Na školskom času sat miruje.

9. Nije vodootporan

10. Puni se preko USB-a na računaru ili lap topu

Kako aktivirati sat?

Mora imati SIM karticu i kredit na njoj kako bi se aktivirao internet i lokacija. Sat mora da bude napunjen. Potom treba da instalirate i aktivirate aplikaciju iz uputstva za korišćenje pametnog sata na vaš andorid telefon.

Interesantno!

Od 2017. godine u SR Nemačkoj je zabranjena prodaja smart satova koji roditelji mogu da koriste da proveravaju svoju decu. Ti satovi krše nemačke zakone o prisluškivanju. Tamošnje državne agencije čak predlažu da rođitelji unište te satove. Naime, roditelji su koristili aplikaciju da bi prisluškivali učitelje, ili profesore na časovima. Prisluškivanje razgovora je zabranjeno u Nemačkoj.

Prošle godine jedna poznata kompanija povukla je iz prodaje svoj pametni sat za decu. Razlog je propust u bezbednosti uređaja. Potencijalni napadači su mogli hakvanjem da prate kretanje korisnika. Posledica ovog propusta je bila da su pametni satovi povučeni iz prodaje, a u kompaniji su to nazvali merom predostrožnosti. Roditeljima koji su bili zabrinuti je preporučeno da kontaktiraju proizvođače, te saznaju kada će sigurnosna ažuriranja postati dostupna.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *