Pet pametnih saveta za decu koja vole da se šminkaju

blog-image

Mamin neseser – „Ukrala sam maminu šminku“

Koliko puta si ti uzela mamin neseser, samo da zaviriš? Samo da vidiš, i obećaš da ništa nećeš da diraš, samo da pomirišeš. Zar nisu privlačni svi ti mirisi, sve te boje, sve te mackalice za koje većinom ni ne znaš čemu služe? Samo malo da skineš poklopac i namažeš neku linijicu na ruci? Nema devojčice koju ne interesuje šminka i šminkanje. Opojni mirisi parfimerija u tržnim centrima. Hmmm. Pevačice, glumice, voditeljke na televiziji su prelepo našminkane. Takođe i lutkice: Barbi, Monster Haj, Brac, Bracilaz.

A, zašto je to deci zabranjeno? Zašto svi viču i ljute se kad se našminkate?

Zato što su šminke napravljene od veštačkih boja i drugih hemikalija koje na dečijoj koži izazivaju alergije (sitne male crvene tačkice), a koje se ne skidaju vodom, već mora da se ide kog lekara. Devojčice se uglavnom šminkaju kada idu na neki rođendan, ili priredbu. Tamo plešu, znoje se i kada se znoj pomeša sa šminkom dolazi do problema. Senke za oči su najopasnije, jer ulaze u oči i odmah dolazi do infekcija (pocrveni oko) i kreće da svrbi.

Štagod rekla protiv šminke znam da neće bitno uticati na vaše, već stvoreno, mišljenje. Šminka se voli, pa se voli. Hajdemo onda da probamo da bar sprečimo da ne dođe do problema.

Evo nekoliko saveta:

Gde kupovati?

Pre svega, nemojte da kupujete šminku u kineskim radnjama. One su jeftine i veoma lošeg kvaliteta. Ne piše rok trajanja, ni od čega je napravljena. Bolje je kupiti skuplju šminku, ali kvalitetnu i na proverenom mestu. Recimo u DM drogeriji, ili u Lilly radnjama, a ponuda u apotekama takođe nije loša. Znam, roditelji vam skoro nikada neće kupiti skupu šminku, zato što ni ne žele da se šminkate. Možda je ipak bolje da kupovinu šminke smišljano planirate, skupite novac i tek je onda kupite. U gore navedenim radnjama postoji odeljak samo za dečiju šminku, parfeme, šampone. Ti proizvodi su namenjeni upravo vama. Testirani su i bezbedni su.

Šta koristiti?

Dečija koža je nežna i osetljiva. Birajte šta ćete stavljati na nju. Umesto karmina koristite labelo ili neku grožđanu mast koja može biti u boji i sa šljokicama. Kod senke posebno vodite računa. Oko je veoma osetljiv organ, a kožica iznad oka je veoma tanka. Polako nanosite senku, da ne uđe u oko. Kod senke bi posebno skrenula pažnju da pazite na one koje imaju u sebi šljokice. Šljokice sa oštrim ivicama mogu da izazovu veoma ozbiljne povrede oka.

Šta NE koristiti?

Za maskaru i krejone sačekajte. Prvo, teško se nanose, a još teže skidaju. One služe da vam daju mračan izgled. Vi ne bi trebalo da se šminkate tako da izgledate mračno, nego veselo. Koristite vesele boje. Rumenilo u nekoj lepoj boji uvek daje veseli izgled i ističe crte vašeg lica.

Parfemi/dezodoransi

U poslednje vreme se u prodavnicama pojavljuju i Barbi parfemi i Drakulaura dezodoransi. Lepo mirišu, a koliko su bezbedni na koži, baš i ne znamo. Zato je najsigurnije je da ih stavite na garderobu. Duže traju, a nema opasnosti od alergije ni crvenila na koži.

BJanin savet

Nemojte preterivati sa šminkom. Ako se toga pridržavate, možda to onda i prođe kod roditelja, ali verovatno neće.
Komentari 2 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *