Porodica Adams – omiljeni sitkom svih vremena

blog-image

Porodica Adams (engleski: The Addams Family) je naziv za grupu likova koje je osmislio i od 1938. do 1988. crtao američki karikaturista Čarls Adams. Predstavljali su satiru na ideal američke porodice. Adamsovi su bogata, ali i ekscentrična porodica koja živi u jezovitom dvorcu i uživa u morbidnim stvarima. Oni nemaju pojma da ih “normalni” svet smatra zastrašujućim. Prvobitno se pojavilo 150 crtanih filmova iz ovog sitkoma, a tek 1964. se pojavila televizijska serija. Sad već davne 1977. snimljen je televizijski program za Noć veštica sa ovom jezivom porodicom.

Nakon što su 1964. poslužili kao podloga za popularni televizijski sitkom, porodica Adams je pretvorena u medijsku franšizu koja uključuje fliper-uređaje, seriju igranih filmova te video-igrica. Snimljeno je ukupno 4 filma: Porodica Adams (1991); Vrednosti porodice Adams (1993), Porodica Adams (2019) i Porodica Adams 2 (2021) koji se od pre nekoliko dana prikazuje u bioskopima širom sveta.

Glavne likove u porodici čine otac Gomez i majka Mortiša Adams, njihova deca Sreda i Pagsli i bliži članovi porodice ujak Fester i Baka. Tu je još i njihov batler Larč i Pagslijev ljubimac oktopod Aristotel. Nejasno viđena Stvar (ruka) predstavljena je po prvi put 1954. godine. U međuvremenu su se pojavili još neki likovi i ljubimci.

Od 1999. postoji fondacija Čarlsa Adamasa, koji je posvećen autoru ovog sitkoma. Tu možete da saznate više o istorijatu Adamsovih, ali i o nastanku filmova, kao i likovima iz franšize.

Uz film je kreirana fantastična muzika koja je možda prepoznatljivija i od samih filmova i serija https://www.youtube.com/watch?v=X6QzbvH-ZNo

Popularnost i zainteresovanost za Adamsove uvek se javlja oko Noći veštica. Zato se i prikazivanje novih filmova javlja upravo krajem oktobra.
Komentari 2 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *