Šta je Jutjub Kids?

blog-image

Jutjub pre izvesnog vremena postao veoma popularan i polako, ali siguro je poslao televiziju u zasluženu penziju. Jutjub pruža vrhunsku zabavu u vidu kratkih video snimaka, smešnih klipova, interesantnih detalja sa sportskih događaja, vlogova itd. Ovi inovativni i „sveži“ snimci postaju sve popularniji za gledanje od „uštogljenih“ televizijskih emisija. Međutim, značaj Jutjuba je danas mnogo veći od same zabave, jer u velikoj meri doprinosi obrazovanju ljudi širom sveta. Sve više korisnika Jutjuba koristi ovaj kanal da bi nešto naučili, napravili sami, ili dobili odgovore na brojna pitanja.

Pošto nisu svi kanali prilagođeni deci, njihovom rečniku i znanju, Gugl-inžinjeri su osmislili novu aplikaciju pod nazivom Youtube Kids (Jutjub kids) kako bi mlađi korisnici onlajn Jutjub video biblioteke koristili i uživali u sadržajima koji su prilagođeni njihovom uzrastu.

Jutjub kids je aplikacija stvorena samo za decu koja na jednom mestu mogu lako i bezbedno da istražuju onlajn svet. Tu se npr. nalaze njihove omiljene (dečje) pesme, emisije gde se može naučiti kako se pravi model vulkana, slajm itd. Ono što roditelje posebno interesuje je da postoji niz alatki za roditeljski nadzor pomoću kojih se sadržaj prilagođava njihovom detetu:

Tajmer – podešavanje trajanje gledanja programa. Kada istekne vreme, aplikacija će se zaključiti.

Ostala podešavanja – odnosi se na podešavanja jezika, prevoda, titlovanja itd.

Aplikacija je besplatna i možete da je preuzmete sa interneta OVDE na svoj smart telefon, ili tablet. Imajte u vidu da je ova aplikacija namenjena SAMO za smart telefone i tablete, a nije dostupna kao aplikacija za računare. Kada skinete aplikaciju (najbolje je da to urade tata ili mama) prikazaće vam se slika na ekranu koja sadrži četiri polja. Ikonica kokice označava “dečije emisije”, ikonica nota predstavlja “muzički program”. Sijalica predstavlja “edukativni sadržaj”, a strelice levo-desno su kategorija “istražuj”. Naravno, postoji lupica gde možete ukucati reč, ili pojam za pretraživanje.

Aplikacija se jednostavno koristi. Vaše dete može da klikne, ili ukuca neki pojam, ali i da koristi opciju pretrage glasom. Ovo je više nego odlično rešenje za mališane koji još nisu sasvim savladali veštinu pisanja. Međutim, tu postoji mali nedostatak. Opcija pretrage izgovaranjem reči ne može uvek precizno da dešifruje brbljanje najmlađih. U tom slučaju aplikacija je programirana tako da odgovori sa “pokušajte nešto drugo” porukom. Pametna stvar, zar ne?

Interfejs je bez reklama, pregledan je i sadrži veoma važnu opciju za roditelje: tajmer koji tatama i mamama omogućava da kontrolišu koliko dugo aplikacija može da se koristi pre nego što je potrebno da se unese lozinka za nastavak gledanja.

Program je namenjen najviše deci predškolskog uzrasta.
Komentari 4 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *