TOP 20 najboljih dečjih filmova

blog-image

Barbyjanin vodič kroz filmove

Kada ste poslednji put pogledali neki dobar film? Biskopi su skoro godinu dana zatvoreni, ili rade povremeno. Njih zato i ne računamo. Evo, i mi priznajemo, veoma retko sednemo porodično da pogledamo film. Skoro da smo zaboravili ovaj vid zabave. Filmove danas možete da gledate na Jutjubu, na Dejlimoušnu, ali skoro da nema kablovskog operatera koji ne nudi opciju „odloženog gledanja“ nekoliko dana unazad, pa čak i da iznajmljujete filmove preko istih. Filmova ima svuda.

Danas ćemo vam navesti filmove koji su zaista lepi i kvalitetni. Ima i starijih među njima, ali i novijih izdanja. Ukoliko želite da prekratite ove sive i hladne dane, toplo vam preporučujemo da odgledate sledeće filmove:

1. Mapetovci

Urađen po istoimenoj veoma popularnoj seriji Mapet šou. Mapetovci su svojevrstan fenomen sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Film je iz 1979. godine. Snimljen je u vreme najveće popularnosti serije. Kermit, Mis Pigi, Zverko i ekipa su prošlim generacijama ostali u veoma lepom sećanju, a i sada su aktuelni za ponovno gledanje.

2. Džumandži

Priča o magičnoj društvenoj igri. Deca koju je igraju bivaju zarobljena u nju. Moraju da je završe kako bi se spasila. Radi se o filmu iz 1995. godine sa Robijem Vilijamsom u glavnoj ulozi. Ima nekoliko filmova tj. levela.

3. Bejb

Neobična priča o prasetu Bejb postala je veliki hit kada se pojavila u bioskopima 1995. godine. O čemu se radi, nećemo otkriti, jel mi nismo spojleri.

4. Sam u kući

Božićni film koji je godinama prisutan u svim domovima širom sveta. Mnoge generacije se iznova raduju da ga gledaju. Snimljen je 1990. godine, a originalan naslov je „Home alone“. Dečak slučajno za praznike ostaje sam kod kuće i mora da se izbori sa lopovima koji pokušavaju da upadnu u kuću.

5. Lesi se vraća kući

Neodoljiva glumica Elizabet Tejlor igra u ovom filmu o čuvenom psu Lesi. Film je doživeo ogromnu slavu, a snimljena je i serija sa Lesijem. Rasa pasa „dugodlaki koli“ se zbog ovog filma i dalje najčešće naziva Lesi.

6. Pipi Duga Čarapa

Film Pipi Duga Čarapa je nastao 1969. godine sa švedskom glumicom Inger Nilson u glavnoj ulozi. Dostigao je višedecenijsku popularnost. Postoji i serija, kao i razne druge ekranizacije lika i dela čuvene Pipike. Sve pegave i riđokose devojčice su i dalje asocijacija na nju.

7. E.T.

Film je snimljen 1982. godine za mlađu publiku. Režiser je poznati Stiven Spilberg. Radi se o dečaku koji sreće malog vanzemaljca i odluči da mu pomogne da se vrati kući.

8. Draga, smanjio sam decu

Deca naučnika greškom bivaju smanjena i pokušavaju da se snađu u svom dvorištu koje postaje prava džungla.

9. Čarobnjak iz Oza

Ovaj film je poznat i kao prvi film u boji, a pojavio se davne 1939. godine. Mnogi ga smatraju najboljim dečjom filmom svih vremena, a mnogi ga smatraju i jednim od najboljih filmova uopšte. Džudi Garland je maestralno odigrala glavnu ulogu devojčice iz Kanzasa, Doroti Gejl. Film je dobitnik 2 Oskara. Naslovna numera „Somewhere over the Rainbow“ je i danas veliki hit.

10. Zaleđeno kraljevstvo

Orginalan naziv filma je Frozen. To je američki 3D računarski animirani film iz 2013. godine. Film je inspirisan knjigom „Snežna kraljica“. Mlađa populacija je bila oduševljena likovima iz ovog filma.

11. U potrazi za Nemom

Radnja filma se vrti oko ribe-klovna po imenu Marlin koji zajedno sa plavim tangom, Dori, traži svog otetog sina Nema na putovanju do luke u Sidneju. Film je objavljen 2003. godine i osvojio je Oskara za najbolji animirani film.

12. Priča o igračkama

Priča o igračkama, ili na engleskom „Toy Story“ je američki kompjuterski animirani film. Radnja prati grupu čovekolikih igračka koje se pretvaraju da su beživotne kad god su ljudi u blizini. U fokusu filma je rivalstvo između kauboja Vudija i astronauta Baza.

13. Lepotica i Zver

Ovaj film postoji u animiranoj, ali i igranoj verziji. Mi u ovom slučaju biramo igranu verziju zbog sjajnih muzičkih numera i savremenih vizuelnih efekata. Priča i likovi koje znate i volite spektakularno oživaljavaju likove iz Diznijevog animiranog klasika Lepotica i zver.

14. Kralj lavova

Radnja filma prati život budućeg kralja lavova Simbu. Film prati sjajna muzika i fantastični glasovi glavnih junaka.

15. Vajana

Radnja filma se dešava u drevnoj Okeaniji na južnom Pacifiku. Mlada devojka po imenu Vajana (na engl. Moana) isplovljava u potrazi za izmišljenim ostrvom. Tokom njenog putovanja pridružuje joj se legendarni polubog Maui.

16. Šrek

Odličan, porodični film za sve uzraste. Šrek je zeleni bauk koji voli samoću u močvari. Njegov život se menja kada se tu dosele neka druga stvorenja.

17. Hari Poter i kamen mudrosti

Hari Poter i Kamen mudrosti je prvi deo serijala o Hariju Poteru. Knjige je za decu napisala engleska književnica Džoan Ketlin Rouling. Glavni lik je dečak-čarobnjak, Hari Poter. Film je snimljen 2001. godine.

18. Kako trenirati svog zmaja

Radi se o avanturističkoj komediji iz žanra fantastike. Film je snimljen po istoimenom romanu Kreside Kauel iz 2003., a koji opisuje svet snažnih Vikinga i strašnih zmajeva. Priča počinje u mitskom svetu Vikinga gde je borba sa zmajevima deo života. Glavni junak je Hikap.

19. Meri Popins

Glavnu ulogu u ovom filmu iz 1964. godine tumači Džuli Endruz. Radnja ovog ostvarenja u produkciji studija Volt Dizni se vrti oko nove dadilje koja dolazi u porodicu da brine o deci uz pomoć malih magičnih trikova.

20. Rat zvezda

Naslov originala je „Star wars“. Prvi film nastao je davne 1977. godine. Antologijski film Džordža Lukasa sa Markom Hamilom, Harisonom Fordom i Keri Fišer u glavnim ulogama je vanvremenski film za sve generacije čiji su nastavci podjednako aktuelni. Omiljeni film je više generacija.

Koristan savet: Na sajtu Aladin uvek možete proveriti koji se filmovi prikazuju na svim televizijskim kanalima.
Komentari 2 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *