Trendovi snimanja na Jutjubu – Čelendž ili izazov

blog-image

Na Jutjub platformi objavljuju se najrazličitiji video-snimci. Većina kreatora prati trendove i snima ono što je aktuelno. Ovom prilikom objasnićemo kategoriju čelendža, odnosno izazova. Ova kategorija je trenutno veoma popularna i u poslednje vreme se mnogo govori o njoj.

Čelendž ili izazov

Čelendž-klipovi su nastali na osnovu nekadašnjih lista „šta sve treba da uradim/probam pre 20-te, 30-te, 40-te godine itd“. Na osnovu toga, ko šta sme, ili ne sme da uradi pred kamerom, krenuli su da se snimaju razni video-klipovi. Dele sa na izazove sa hranom i izazove bez nje.

Izazovi sa hranom se dele na nekoliko potkategorija. Uglavnom se radi o isprobavanju najrazličitijih vrsta hrane: hrana za bebe, gorka hrana, začinjena hrana, izblendana hrana poznatija kao smuti… Uobičajeno kod takvih izazova je pogađanje jestivih sastojaka.

Druga kategorija, ili „izazovi bez hrane“ uključuju sve ostale izazove koji mogu da budu veoma interesantni, smešni, a ponekad i veoma opasni. Ova kategorija drugačije može da se nazove i „igre bez granica“. Autori sami smišljaju razne zadatke i pravila. Tako smo mi npr. izmislili naše igre u snegu, igre na plaži, igru u bašti i igru bez granice.

Najpopularniji izazovi na Jutjubu su sledeće:

1. Pojedi, ili obuci izazov

2. Pokušajte da se ne nasmejete – gledanje smešnih video klipove

3. Izazov šaputanja (jedan sluša muziku i pokušava da pogodi šta drugi priča)

4. Brzina crtanja

5. Dizni čelendž (pogodi pesmu, ili film za 5 sec.)

6. Chubby Bunny(govori sa mančmelom u ustima)

7. Inoendo Bingo (gledaj smešne video-klipove sa vodom u ustima i nemoj da se smeješ)

8. Kaži nešto (ponavljanje reči)

9. Bean Boozled (izazov sa bombonama – pogodi ukuse)

10. Bottle flip

Prednosti izazova:

– brzo i lako se snimaju

– nema mnogo uređivanja

– lako je uraditi kod kuće

– video-klipovi imaju veliki broj pregleda i deljenja

– snimate zajedno sa priljateljima

– idealni su za saradnju sa drugim Jutjuberima, tzv. collab

– u trendu su među mladima

Važno obaveštenje!

Jutjub platforma je ove godine uvela zabranu prikazivanja video snimaka u kojima se prikazuju opasne i uznemiravajuće šale, izazovi, ili podvale. Odluka je doneta nakon što su neki snimci rezultirali smrću, ili teškim povredama. Od sada neće biti dopuštena objava videozapisa na kojima se pojavljuju „šale koje mogu dovesti do ozbiljnih telesnih povreda“, „šale zbog kojih će deca biti emocionalno uznemirena“. Zato vas savetujem, ukoliko snimate izazove, ili podvale, vodite računa o sadržaju, nemojte se izlagati opasnostima, povredama, grubim šalama zarad samo nekoliko pregleda više.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *