Tropikarijum – tropski akvarijum u Budimpešti

blog-image

U predgrađu Budima, u sklopu tržnog centra Campona, nalazi se najveći morski akvarijum u Centralnoj Evropi. Na površini od više od 32.000 kvadratnih metara nalaze se stotine životinja u rekonstruisanom prirodnom staništu. Pored ogromnog akvarijuma sa slanom vodom nalazi se oko 50 drugih akvarijuma, uključujući i veliki akvarijum sa slatkom vodom u kojem su smeštene sve one vrste riba koje žive u Mađarskoj.

U Tropikarijumu možete da vidite životinje iz celog sveta, a pre svega one iz vodenog sveta. Na samom ulazu nalaze se akvarijumi sa velikim ribama neobičnog izgleda. U produžetku, u zatvorenim terarijumima nalaze se zmije. Iako su gmizavci uglavnom spavali, nismo se zadržavali u ovoj prostoriji. Odmah pored su i kavezi sa malim majmunima, a malo dalje se nalazi mali vodopad sa improvizovanom rekom i mostićima. U vodi leže lenji aligatori i mnoštvo šarenih riba. Ceo prizor daje fantastičan osećaj kao da se nalazite u tropskoj šumi. Ovaj osećaj upotpunjuje kiša, koja svakih četvrt sata počinje da pada. U sledećoj prostoriji nalaze se akvarijumi sa ribicama nestvarnih boja.

A, odmah potom nalazi se najveća atrakcija ovog mesta. To je akvarijum sa slanom vodom. U 1,4 miliona litara vode plivaju ajkule. Akvarijum je formiran tako da kroz njega prolazi stakleni tunel dužine 12 metara. Ovde posetioci mogu da posmatraju ajkule i raže. Imate osećaj kao da ih možete dodirnuti kroz staklo. Svakog četvrtka ajkule se hrane pred publikom. To rade iskusni ronioci koji plivaju zajedno sa ovim opasnim životinjama.

Nakon što smo nahranili oči jedni drugima (ajkule sa nama, mi sa njima) produžili smo dalje. Tamo smo videli stanovnike naših omiljenih crtanih filmova. U jednom akvarijumu smo naišli na Nema i Dori, a odmah pored na Keba Krabu i gospođu Pufnu iz Sunđer Boba. Tu su i prelepe meduze.

Na samom izlazu nalazi se jedan otvoreni bazen sa ražama. To su takoreći njihovi kućni ljubimci, koje vole da se maze. Ukoliko želite, možete slobodno da ih pomazite. Sve što treba da uradite je da sačekate da one priđu ivici bazena i onda ih nežno pomazite. Veoma su nežne i mekane.

Ovo je za nas bilo nezaboravno iskustvo. Ukoliko ste u prilici, toplo vam preporučujemo posetu ovom egzotičnom akvarijumu. Ovo je zabava za celu porodicu.

I za kraj nekoliko saveta. Unutra je veoma toplo, obucite se lagano. Stvari i garderobu možete da ostavite u kolima, ili u njihovoj garedrobi. U prostorijama Tropikarijuma može da se kupi piće i kafa iz aparata, a takođe ima i klupica za odmor.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *