Vesti sa Jutjuba: Youtube shorts

blog-image

Nedavno se na Jutjubu pojavila nova opcija pod nazivom Jutjub šorts. O čemu se radi i kako to funkcioniše? Naime, Jutjub šorts (YouTube Shorts) ili u prevodu kratki Jutjub je izašao iz beta faze testiranja. To znači da bi uskoro trebalo da stigne do većeg broja korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama. Verovatno je stigao i do vas u beta (probnoj) verziji, a uskoro možemo i konačnu verziju da očekujemo.

Kad je nešto dobro i uspešno svi to kopiraju, pa makar to bili veliki gigant kao što je Jutjub. Radi se o Tiktok platformi. Nova opcija nije ništa drugo nego kratki sadržaj koji baš kao i Tiktok korisnicima dozvoljava da snimaju i dele sadržaje koji ne traju više od jednog minuta. Snimci se otvaraju vertikalno, isto kao na konkurentskoj platformi, a isti je i način za gledanje sadržaja. Tu su i opcije za lajkovanje, komentarisanje i deljenje videa, a jedina razlika je u tome što Jutjub šorts mogu da se gledaju i kao tradicionalni videi na običnim Jutjub kanalima.

Najveća razlika jeste što Tiktok editor svojim korisnicima omogućava da primenjuju brojne efekte, dok Jutjub editor nema ni blizu toliko efekata.

“Shorts” tab u okviru YouTube aplikacije će biti očigledna čak i onima koje novi sadržaji ne zanimaju. To ukazuje na značaj nove funkcije. Jutjub je najveća video platforma, a najsigurniji način za uspešnu borbu protiv konkurentskih platformi je da se sve nove funkcije kloniraju na vreme. Tiktok ima oko 40 miliona korisnika samo u Sjedinjenim Američkim Državama, a očekuje se da na globalnom nivou tokom 2021. godine dostigne milijardu. Najveći deo od ukupnog broja korisnika iz celog sveta dolazi iz Kine, gde trenutno ima oko 400 miliona onih koji su aktivni svakog dana.

Kako napraviti Youtube shorts u Beta verziji?

Ukoliko želite da isprobate ovu opciju i snimite šorts za vaš kanal (iako je još u beta verziji), možete ODMAH da krenete sa tim. Sve što treba da uradite je sledeće:

– vaš video snimak treba da je snimljen uspravno

– vreme trajanja do 60 sekundi (ali, najsigurnije je 3 sekunde manje, znači 57-58 sekundi kako bi program uspeo da prepozna da se radi o kratkom snimku)

– na kraju naslova (thumbnail) dodajte #shorts

– u opisu videa takođe dodajte #shorts

Mi smo ovo već isprobali na našem kanalu. Naš prvi snimak možete pogledati ovde. Vaš Jutjub šorts će se pojaviti na dnu Home stranice i u Videima. Takođe, u pretraživaču treba da tražite sa #shorts. Znači, ukoliko u pretraživaču tražite Barbyjanine kratke snimke treba da ukucate: „Barbyjana #shorts“.

Shorts ćete najlakše snimiti sa mobilnim telefonom:

– klikni na Kreiraj, a zatim Kreiraj „short“ beta

– klip treba da traje duže od 15 sekundi, a najviše 60 sekundi

– muzika se koristi iz Jutjub audio biblioteke i ograničena je na 15 sekundi

– klikni na „gotovo“ da pregledaš i poboljšaš svoj video, zatim idi na NEXT da dodaš detalje

– naslov može da ima maksimum 100 karaktera

– aplouduj da završiš

Nakon beta verzije Shorts će imati i dodatne kreativne funkcije:

– muzika i zvuk: možete da dodate pesmu ili koristite drugi zvuk kako biste kreirali svoj kratki film

– tekst: nakon snimanja šortsa možete koristit „timeline“ za kontrolu kada se pojavljuje i nestaje

– brzina: možete izabrati ubrzavanje ili usporavanje snimanja

– tajmer: možete da podesite odbrojavanje za snimanje bez upotrebe ruku i odaberete kada želite automatski da se zaustavi snimanje
Komentari 1 komentar

  • Alek
    • Pre 2 godina

    Pozdrav, hvala na tekstu… imam jedno pitanje, možete mi na mail odgovoriti… kako da moji kratki video klipovi koje okačim na Youtube ne budu shorts, jer ne želim shorts klipove…imam video klipove od 20 sec koji su i shorts i koji i nisu…hvala

Your email address will not be published. Required fields are marked *