Zaštita dece na Jutjubu – zašto su ukinuti komentari na nekim kanalima?

blog-image

Poslednjih tridesetak dana ste verovatno primetili da na nekim Jutjub kanalima više ne možete da ostavljate komentare. Veoma ste zbunjeni i ne znate o čemu se radi. Pokušaćemo ukratko da vam objasnimo šta se dešava.

Jutjub je krajem februara 2019. godine doneo odluku da njihovi korisnici neće moći više da komentarišu video snimke na kojima se prikazuju deca mlađa od 18 godina. Na ovaj korak su se odlučili kako bi još više zaštitili decu, ali i njihove porodice. Otkrili su da ljudi koji imaju loše namere prema deci ostavljaju uvredljive komentare baš na video-snimcima na kojima se prikazuju deca.

Osim toga, Jutjub je svetsan postojanja velikog problema kojeg predstavljaju video-snimci sa likovima iz popularnih crtaća, odnosno videi sa super junacima, koji su puni nasilja i drugog bezobraznog sadržaja. Njihovi autori su namerno koristili poznate likove kako bi namamili decu da gledaju uznemiravajuće scene. Sećate se videa sa trudnom Elsom, Anom i Spajdermenom!? Užasno!

U opisu novih pravila Jutjub je saopštio da će zabraniti snimke sa jako malom decom/bebama koje postavljaju roditelji, ali i kratke filmove o deci Jutjub zvezdama koja su već postala poznata. Na video-snimke starije dece i tinejdžera i dalje ćete moći da ostavljate komentare, osim ako moderatori Jutjuba ne utvrde da bi određeni video-zapis mogao da privuče određene ljude koji imaju loše namere prema deci, npr. snimak devojčica koje rade gimnastiku.

Kome su dozvoljeni komentari?

Svuda postoje izuzeci. Samo malom broju autora video-snimaka biće dozvoljeno da postavljaju zapise na kojima se prikazuju deca, a gde još mogu da se ostavljaju komentari. Radi se o pouzdanim partnerima i autorima porodičnih videa, ili poznatih Jutjub zvezda. Međutim, od njih će Jutjub tražiti da aktivno filtriraju komentare i dokažu da njihovi video-snimci sa sobom nose mali rizik od privlačenja uvredljivih komentara.

Ova odluka je krenula da se sprovodi već početkom marta. Neki kanali su već obuhvaćeni ovom zabranom, a i ispod videa stoji natpis „Comments are disabled for this video“ („Komentari za ovaj video su onemogućeni“).
Komentari 2 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *