Zašto je sunce krivo?!

blog-image

Pre par decenija, pa i godina, sunce nije bilo krivo nizašta. Danas ga krivimo i kudimo, ali sa razlogom. Sunce nam je sa jedne strane potrebno kao izvor vitamina D, a sa druge strane svojim UV-zračenjem može da izazove ozbiljne posledice po naše zdravlje. To nije samo crvenilo kože koje dobijete kada izgorite na suncu, već može da preraste u mnogo ozbiljni poremećaj na koži. Upravo na to želimo da vas upozorimo ovom prilikom. Kako da se ovog leta primereno zaštite od sunca?

Kada idete na more, bazen, reku, jezero da se osvežite (i ne samo tada) izuzetno je važno da se zaštite od negativnog dejstva sunca. Za to nam služe kreme za sunčanje. Ima ih u raznim oblicima (krema, ulje, pena…). Takođe, postoje razlike u jačinama zaštite koje nam one pružaju. Najveću zaštitu koju možete da nabavite pruža faktor 50, ili 50+ (za decu). Međutim, dobre su i one kreme sa faktorom 30. Kad je u pitanju dečja koža, sve ispod ovog je premalo. Osim toga, nije dovoljno kremu nanositi samo jednom dnevno na kožu, već svaki put kada izađete iz vode i obrišete se peškirom. Preporučuje se da se svakih dva sata ponovo nanese sloj zaštite.

Ukoliko ste na plaži, najbolja zaštita između kupanja je da se sklonite u prirodni hlad, ili da sednete ispod suncobrana. Naravno, šeširi i kape od prirodnih materijala vas takođe čuvaju.

U najtoplijem delu dana, između 12 i 15 časova, najbolje je da se SKLONITE sa sunca i plaže. Ne budite heroji, nemojte se junačiti i takmičiti sa suncem. Izgubićete. Znamo da je to veoma teško, ali što pre to naučite, duže ćete uživati u letnjim čarolijama.

Naša koža pamti sve, pa i izlaganje suncu. To se posebno vidi na starijim osobama.

Savet: Ne koristite domaće (tetkine, bakine, komšijske…) losione i preparate za sunčanje. Takođe, jedna od najvećih grešaka je mazanje kože čistim maslinovim uljem. Ovi domaći losioni nanose veliku štetu vašoj koži. Drugačije rečeno, to vam je kao da ste legli u tiganj sa zagrejanim uljem.
Komentari 6 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *