Zlatni šlem – virtualni strip

blog-image

Muzej Vojvodine iz Novog Sada jedini je muzej u regionu koji se istinski trudi da blago iz svojih zbirki približi najširoj publici. Ovog puta to rade na najmoderniji način – virtualni. Osim što poseduju tri jedinstvena zlatna šlema iz rimskog perioda (jedini u Evropi!) imaju i baštu sa biljkama koje su ljudi koristili pre 40000 godina. Ovaj put predstavljamo vam virtualnu knjigu, odnosno strip o zlatnim šlemovima pod nazivom „Zlatni šlem – interaktivni strip u proširenoj realnosti“. Možda je naslov malo zbunjujući. Hajde da ga „prevedemo“ na vaš jezik:

aplikacija iz Google Play prodavnice + knjiga = video strip

Zlatni šlem je interaktivni strip (odnosno aplikacija) u kojem se priča kako su otkriveni pozlaćeni rimski šlemovi i kako su dospeli u muzej. Za „oživljavanje“ scena iz stipa potrebno je preuzeti (i to potpuno besplatno) aplikaciju iz Google Play prodavnice. Tu je možete naći pod nazivom „Golden helmet“, ili „Zlatni šlem“. Ovu aplikaciju možete da skinete i direktnim skreniranjem QR koda sa korica stripa. Kada aktivirate aplikaciju i otvorite knjigu scene iz stripa počinju da oživljavaju pred vašim očima. Ovo je izuzetan doživljaj, kao da gledate pravi film.

Osim toga aplikacija pruža mogućnost da na miru pregledate sva tri šlema iz raznih uglova. Kao dodatna zabava ponuđena je i opcija slikanja selfija sa šlemovima iz raznih perioda.

Knjiga može da se kupi u suvenirnici Muzeja Vojvodine. Cena je više nego simbolična — 300 dinara. Dostupna je na srpskom i engleskom jeziku.

PS U sredu u 10h stiže promocija stripa u Barbyjaninom izdanju.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *