APEL! Petarde NISU igračke!

blog-image

Draga deco, praznici su. Sa njima stižu hladni, sivi dani. Dosadno je. Kako da se ovi dani ulepšaju i učine zanimljivijima? Petardama, prskalicama, dimnim bombama, raketema, vatrometom!? Neke od ovih stvari, kao npr. vatromet, deluje veoma lepo. Dok gledate kako šarene zvezdice prskaju nebom na trenutak zaboravite na hladnoću i zimu. Ali, dolazak kući iz škole po mraku i eksplozija petardi pod nogama, uopšte nije nešto lepo ili zanimljivo. Zapravo, veoma je zastrašujuće i opasno. Ali, hajde da se malo upoznamo sa nekim pojmovima: šta je pirotehnika, ko su pirotehničari i zašto je pirotehnika opasna.

Šta je pirotehnika?

Pirotehnika je stvaranje posebnih efekata koji nastaju prilikom reakcija raznih pirotehničkih sastojaka. Takva smesa obavezno uključuje gorivi sastojak, oksidanse, vezivne sastojke i aditive koji kada se spoje izazivaju poseban učinak.

Postoje sredstva koje stvaraju svetlosne efekte (npr. vatromet), dimne efekte (npr. maskirni dim), ali i zvučne efekte (petarde).

Piroteničari

To su ljudi koji su odgovorni za bezbedno skladištenje, rukovanje i funkcionisanje pirotehničkim uređajima i sredstvima. Oni moraju da prođu specijalnu obuku kako bi mogli to da rade.

Specijalni efekti

Eksplozije, bljeskovi, dim, plamen, vatromet i drugi pirotehnički pokretni efekti koji se koriste u industriji zabave se nazivaju specijalnim pozorišnim efektima, ili specijalnim efektima. Njih najviše koriste rok i pop grupe na koncertima. Time njihov nastup postaje još orginalniji. Takođe, ovi efekti se koriste i u pozorištima i na velikim sportskim događajima. Sve češće vidimo rvače, ili borce ultimajt fajt borbi da prilikom ulaska u ring prolaze kroz dimnu zavesu u raznim bojama. Za korišćenje specijalnih efekata na javnim nastupima potrebna je specijalna dozvola, ali i stručno rukovođenje.

Prikazna pirotehnika

Prikazna pirotehnika, poznata kao komercijalni vatromet, obuhvata pirotehničke uređaje za upotrebu na otvorenom prostoru. Ovde publika može biti daleko, a dim i padajući ostaci predstavljaju manju opasnost za njih. Ovi efekti su slični specijalnim efektima, ali su znatno veći i jačeg su intenziteta. Za pripremu profesionalnog vatrometnog prikaza potreban je često ceo dan. U većini slučajeva, specijalna obuka za vatromete i dozvola za legalnu pripremu i korištenje prikazne pirotehnike je obavezna.

Potrošačka pirotehnika NAJVEĆI PROBLEM

Potrošačka pirotehnika obuhvata proizvode koji su lako dostupni za kupovinu široj javnosti sa malo, ili bez specijalne obuke. Kupovina ovih proizvoda u prodavnicama koje imaju dozvolu za to je omogućena samo osobama iznad 18 godina. Ali, kao i svuda na svetu, postoji divlja prodaja (na crno) sličnih proizvoda, za mnogo manje novca. Upravo ovde nastaje problem. Ovi proizvodi nisu bezbedni, a ne nalaze se ni u dobrim rukama. Vrlo često nemaju priloženo uputstvo. Pošto su lošijeg kvaliteta često dolazi do ozbiljnih povreda prilikom njihove upotrebe. O povredma nastalim usled eksplozija petardi često izveštavaju i upozoravaju televizije. Veoma često se mogu videti strašne posledice koje ostavljaju petarde: deca bez prstiju, šake, ili oka. Vrlo često dolazi i do oštećenja bubne opne, a time i sluha. Petarde mogu da prouzrokuju trajni invaliditet kod dece!

Pirotehnika je opasna i njom se mora pažljivo rukovati. Svi koji žele da koriste specijalne efekte ili prikazne pirotehnike moraju da imaju posebno obučene ljude za to. I pored toga, čak i najiskusnijim pirotehničarima se dešavaju nezgode. Na primer, 1984. godine prilikom snimanja reklame, pop zvezdi Majkl Džeksonu je zalutala iskra zapalila kosu.

Kazne

Prema zakonu o javnom redu i miru, onaj ko remeti javni red i mir, moraće da plati kaznu od 50.000-100.000 dinara. Odgovornost za maloletnike mlađe od 14 godina snose roditelji, staratelji ili usvojitelji, dok izmene ovog zakona predviđaju i novčane kazne za maloletnike starije od 14 godina.

APEL!

NEMOJTE KUPOVATI PETARDE NA ULICI!

NEMOJTE BACATI PETARDE NA LJUDE, DECU I ŽIVOTINJE!

Pirotehnička sredstva se dele u 4 razreda po opasnosti:

1. razred – mogu da kupuju maloletnici (sitne petarde, fontane za tortu, kapisle za pištolje)

2. razred – samo punoletni građani (petarde, vulkani, boksevi, rakete, rimske sveće)

3. i 4. razred – nabavka i upotreba dozvoljena na osnovu odobrenja MUP-a (vatrometne bombe, boksevi sa scenskim efektima)
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *