Barbikina izmišljena biografija

blog-image

Sva dešavanja vezano za lik Barbi su izmišljena od strane kreatora, autora romana i zaposlenih u kompaniji Matel.

Barbikino puno ime je Barbara Milisent Roberts. Njen otac se zove Džordž, a majka Margaret. Žive u izmišljenom gradiću Vilovs u Viskonsinu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Po jednoj verziji, Barbi pohađa srednju školu Vilovs, a po drugoj verziji, ona ide u izmišljenu srednju međunarodnu privatnu školu na Menhetenu u Nju Jorku.

U romantičnoj vezi je sa momkom koji se zove Ken Karson. Ovaj lik se prvi put pojavljuje 1961. godine. Bili su u skladnoj ljubavnoj vezi sve do 2004. godine, kada su iz Matela dali saopštenje za štampu da su Barbi i Ken odlučili da se rastanu. Dve godine kasnije (2006.) obnovili su vezu (nakon što je Ken promenio svoj način života i uozbiljio se).

Barbi ima više od 40 vrsta kućnih ljubimaca: mačke, pse, konje, pandu, mladunče lavova i zebru. Poseduje širok spektar vozila: ružičaste Korvet kabriolete, prikolice i džipove. Ona takođe poseduje pilotsku dozvolu i upravlja komercijalnim avionima. Osim toga, ona je i stjuardesa.

Karijere Barbike su tako birane da pokažu da žene mogu da imaju različite uloge u životu. Lutka je prodavana pod velikom paletom naziva, od Mis Astronaut Barbi (1965), preko Doktorica Barbi (1988), sve do Barbi reli vozač (1998) .

Porodica

Stvoreni su i likovi Barbikinih rođaka, kao i braće i sestara: Skiper, Tod i Stejsi, Keli, Krisi i Frensi.

Skiper Roberts je Barbikina mlađa sestra. Stvorena je 1964. godine. Ona je drugo najstarije dete Džordža i Margaret Roberts. Ona ide u osnovnu školu i najpopularnija je u školi. Skiper se u svemu suprostavlja Barbiki. U početku, Skiper je bila dostupna u tri varijante, sa tri različite boje kose, ali je trenutno dostupna samo ona sa crnom kosom i ljubičastim pramenovima. Ona je malo niža od Barbi. Predstavlja devojčicu između 10 i 15 godina.

Tod i Tuti (kasnije Stejsi)

Blizanci, Tod i Tuti su Barbikini mlađi brat i sestra. Imaju savršena savitljiva tela. Prvi put su se pojavili 1966. Izgledali su kao mala školska deca. Tokom godina Tuti je nestala sa rafova prodavnica, a umesto nje se pojavila Stejsi. Tako je Stejsi postala sestra bliznakinja Todu, sve do 1996. Tada prestaje da se proizvodi lutka Toda.

Drugari

Matel je stvorio niz drugara i drugarica za Barbi; uključujući Terezu, riđokosu i skromnu Midž, Kristi i Stivena.

Barbi se nakon raskida sa Kenom 2004. kratko zabavljala sa Blejnom, australijskim surferom.

Zanimljivosti

Od samog početka, mnogi su se žalili da Barbi lutka devojčicama prenosi nerealnu sliku tela i izgleda. Matel se pravdao da je Barbikin struk napravljen malim, jer su pojasi njene odeće, zajedno sa šavovima, pukotinama i rajsferšlusima, dodavali „masu“ njenoj figuri.

Godine 1997. preoblikovana je i dobila je širi struk. Matel je obećao da će to učiniti lutku prikladnijom za savremeno doba.

U 2016. Matel je uveo niz novih tipova tela: ‘visok’, ‘petite’ i ‘curvi’. „Curvi Barbie” je dobila veliku pažnju u medijima. Čak se pojavila na naslovnoj strani časopisa „Time“ pod naslovom “Sada možemo da prestanemo da pričamo o svom telu?”.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *