Bubble tea, ili Boba tea

blog-image

Ako još niste čuli za ovaj napitak živite u nekom paralelnom svetu, a ne u ovom. Ali, nikad nije kasno da saznate da se radi o mega popularanom napitku pod nazivom „čaj sa mehurićima“; poznat i kao čaj od bisernog mleka, čaj od mleka sa mehurićima, čaj sa mlekom od tapioke, boba čaj ili boba ti.

Čaj sa mehurićima se najčešće sastoji od čaja u kome se nalaze loptice tapioke za žvakanje (boba ili biseri). Može se praviti i sa drugim dodacima ,kao što su žele od trave, aloja vere itd. Ima mnogo varijanti i ukusa, ali dve varijante su najpopularnije. To su: čaj od crnog bisernog mleka i zeleni biserni čaj od mleka.

Iako svi misle da je ovo nešto novo, varaju se. Ovo piće nastalo je na Tajvanu ranih 1980-ih. U Ameriku je stigao 1990. godine. Tek odatle se širi dalje po svetu. Širenju ovog napitka najviše je doprinela K-pop kultura. U našu zemlju je stigla tek ove godine i širi se brzinom svetlosti.

Zbog svoje popularnosti danas postoje kafići koji su specijalizovani za proizvodnju ovog čaja. Čaj se služi u velikoj plastičnoj providnoj čaši sa plastičnim poklopcem, ili koriste mašinu za zatvaranje vrha šolje zagrejanim plastičnim celofanom. Poslednji metod omogućava da se čaj mućka u čaši za serviranje i čini da se ne prolije sve dok osoba ne bude spremna da ga popije. Celofan se zatim probuši velikom papirnom slamčicom, koja se sada naziva boba slamka, a koja je veća od tipične slamke za piće kako bi omogućila da dodaci prođu kroz njih.

Čajevi sa bobicama spadaju u dve kategorije: čajevi sa i bez mleka. Obe sorte dolaze sa izborom crnog, zelenog, ili ulong čaja kao osnove. Mlečni čajevi obično uključuju mleko u prahu, ili sveže mleko.

Osnovi sastojak bobica je tapioka. To je skrob koji se dobija od korena biljke kasava.

Biseri tapioke (boba) su najčešći sastojak, iako postoje i drugi načini da se dobije žvakaći efekat u napitku. Biseri se razlikuju po boji u zavisnosti od sastojaka pomešanih sa tapiokom. Većina bisera je crna od smeđeg šećera. Žele dolazi u različitim oblicima: male kocke, zvezdice ili pravougaone trake, i ukusima: kokosov žele, žele od trave, mango, kafa i zeleni čaj. Aloja, puding od jaja, žele od trave i sago takođe se mogu naći u mnogim prodavnicama mehurića čaja.

Poping boba, ili kuglice u kojima se nalaze voćni sokovi ili sirupi, su drugi popularni prelivi za čaj sa mehurićima. Ukusi uključuju mango, jagode, kokos, kivi i medenu dinju.

Kako naručiti Boba ti!

1. Prvo treba da odlučite da li želite mlečni, ili čaj bez mleka.

2. Birate ukus. Od svake vrste ima bar tri.

3. Birate bobice. Sa mlečnim čajom idu npr. bobice ukusa banane i kokosa, dok sa čajem bez mleka idu sve moguće voćne bobice.

4. Birate preliv. Prelivi su ukusa čokolade, karamele, jagode, šumskog voće, bele ili crne čokolade. Sklapate ukuse po svojoj želji, ali pazite se – ima dosta kalorija i slatko je.
Komentari 2 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *