Crtani filmovi koje su gledale naše bake i deke

blog-image

Vrlo često se dešava da vaše bake i deke nemaju pojma koje vi crtane filmove danas gledate. Oni ne znaju ko su Braća Kret, ko je Mia, ili ko je Linkoln. Nemojte se ljutiti na njih. Verovatno ni vi ne znate crtane junake iz njihovog doba. A, možda i znate?! Meni je veoma čudno kada pomislim da su moji baka i deka nekada bila deca i da su gledali crtane filmove. A, vama?

Prvi crtani filmovi su nastali 1928. godine. 1930. su se pojavili i kod nas u bioskopima. Prvi televizijski prenos (bilo kog programa, pa i crtanog filma) kod nas se pojavio tek oko 1960. godine.

Najstarijim crtanim filmom smatra se Miki Maus. To je najpopularniji crtani lik na planeti. Radi se o legendarnom crnom mišu sa belim rukavicama iz kompanije Volt Dizni. U prvobitnim srpskim izdanjima preveli su ga kao Mika Miš. Strip sa orginalnim Mikijem i ostalim Diznijevim likovima počela je da objavljuje izdavačka kuća Politika 1935. godine. Miki se pojavljuje sa svojom devojkom Mini Maus, ljubimcem Plutonom i priljateljem Pajom Patkom i Šiljom. U samim počecima crtanog filma oni su bili namenjeni deci, a žanrovski su pripadali komediji za svaku generaciju. Čak se dešavalo da neke scene budu smešne odraslima, ali ne i deci.

Patak Dača (Duffy Duck) je novi animirani lik koji je nastao 30-tih godina prošlog veka u produkciji Vorner Brosa. Ovaj patak je veoma neobičan. Čas je bio suludi zloća, dok je u drugom crtanom pohlepni tragač za slavom i bogatstvom. Neki ljubitelji smatraju da su ovi crtani filmovi kontraverzni, pre svega zato što je Patak Dača u njima otvoreno zao lik.

Sivi zec, Duško Dugouško (Bugs Bunny) je jedan od najpopularnijih crtanih likova na svetu. Ko se još ne seća njegove poznate rečenice „Šefe, koji ti je vrag?“. Njegova godina rođenja se vezuje za 1940. i kompaniji Vorner Bros. U filmovima kojima se pojavljuje često ima monologe i dijaloge vezane za američku kulturu i istoriju.

Stižemo i do popularnih likova mačke i miša, Toma i Džerija, koji su izmišljeni 1940. godine u studio MGM. Njihova priča je bila jednostavna – jurnjava i sukob mačke i miša. Prva epizoda je postigla ogroman uspeh, a MGM je dobio nominaciju za Oskara za Najbolji animirani kratki film. Prvenstveno su se zvali Džasper i Džinks i nisu vodili dijaloge. Neke scene iz njihovih crtaća su se smatrale nasilnim. Kreatori su pokuali da to ublaže time što su ih potom prikazivali kao priljatelje. Međutim, te epizode nisu postigle veliki uspeh. Trenutno, prava na prikazivanja Toma i Džerija ima kompanija Vorner Bros. Upravo su snimili novi film o njima. Njegovo prikazivanje u bioskopima se očekuje uskoro.

Beti Bup je prvi animirani ženski crtani lik koji je objavila Paramaunt pictures oko 1930. Lik je napravljen prema pevačici Helen Kejn. Pojavila se u seriji filmova Talkartoon i Beti Bup. Predstavljena je i u stripovima. Crtani film je bio namenjen, pre svega, odrasloj publici.

I konačno, nešto sa naših prostora – crtani lik profesor Baltazar. To je animirana, humoristička serija nastala sredinom 60-tih godina prošlog veka u Zagrebu. Serija je postala vrlo popularna i emitovana je širom Evrope. Radnja se vrti oko šašavog naučnika Baltazara koji uz pomoć svojih izuma olakšava živote drugim ljudima iz Baltazar grada.

Potpuno drugačiji crtani film je La linea, italijanska animirana serija, nastala sredinom 70-tih godina prošlog veka. To je lik zarobljen u okviru linije. Svaka epizoda traje nekoliko minuta. Uglavnom nadrndani crtani čovečuljak pokušava da ostvari svoju zamisao i da premosti svoja ograničenja uz pomoć olovke kojom je nacrtan. Svaka epizoda počinje crtanjem horizontalne linije koja poprima ljudski oblik i počinje avantura.
Komentari 3 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *