Crtani filmovi vaših mama i tata

blog-image

Prošle nedelje smo se podsetili koji su bili crtani filmovi koji su prvi put prikazivani u bioskopima i emitovani na crno-belim televizorima. Danas ćemo nastaviti ovaj serijal. Istražićemo koji su se crtani filmovi pojavili 80-ih i 90-ih godina prošlog veka. To su crtani filmovi vaših roditelja. Neki od njih su nastali mnogo ranije, ali su se tek tada prikazivali kod nas. U to vreme crtani film je mogao da se vidi samo dva puta dnevno. Emitovali su se svakog jutra, od ponedeljka do petka, i u 7 i 15, neposredno pre dnevnika.

Crtaći 80-ih

Tih godina, kreatori crtanih filmova nisu mnogo razmišljali o tome kako crtani filmovi utiču na decu. Važno je bilo da filmovi budu zabavni i zanimljivi, i to baš svima. Tek kasnije su shvatili koliki uticaj, u stvari, crtani filmovi imaju na decu.

Transformersi

Verovali, ili ne Transformersi postoje već skoro 40 godina. Vau. Radi se o dve frakcije robota koji mogu da se transformišu u raznorazne oblike (avion, automobil, životinja). Te dve frakcije su u stalnom sukobu. I dan-danas su Transformersi veoma popularni.

Mornar Popaj

Scenu kako Popaj otvara konzervu i spanać ubacuje u usta i kreće u akciju verujem da znaju svi roditelji. Zašto? To je bio ključni argument da se deca 80-ih nateraju da jedu i da zavole spanać. „Hoćeš da budeš jak kao Popaj? Jedi spanać!“ Popaj je inače istetovirani kul mornar, koji puši lulu. Zaljubljen je u Olivu. Jedna aktuelna pitalica za vaše roditelje „Da li znate zašto se zove Popaj?“ Odgovor: Zato što nema jedno oko „pop eye“.

Štrumpfovi

Mala plava bića iz šume su u večitoj borbi sa zločestim čarobnjakom Gargamelom i njegovom mačkom Azraelom. Štrumpfovi uživaju veliku popularnost, kako u crtanim epizodama tako i u stripovima. Odnedavno, pojavili su se i filmovi u bioskopima.

Petao Sofronije

Petao Sofronije je američki animirani crtani lik iz franšize Looney Tunes. Avanture velikog belog petla, Sofronija nastali su mnogo ranije. Kod nas se Sofronije gleda tek 80-ih godina. Njegova poznata izreka je bila: „Ovo je šala, recite mi da je ovo šala!“

Ptica trkačica i kojot

Peri Kojotu, super geniju, jedina želja je bila da jednom uhvati Pticu Trkačicu (bip-bip). Kroz sve epizode on je juri, a ona beži. Mnogi su se obradovali kada se pojavila epizoda u kojoj je ona napokon dolijala i upala u njegovu zamku.

Kalimero

Italijansko-japanska animirana serija sa šarmantnim i nesrećnim malim piletom koje je jedino crno u porodici žutih pilića. Na glavi nosi pola ljuske jajeta. Pravi je stidljivko. Stalno govori „Nepravda, pa to ti je“.

Crtaći 90tih

Porodica Šalabajzerić

Orginalni naziv ove crtane serije je „The Hillbilly bears“. To je popularni američki crtani film koji je počeo sa emitovanjem 90-ih godina na RTS-u. Glavni likovi su bili porodica medveda sa ljudskim osobinama. Porodicu čine tata medved poznat po svom mrmljaljućem govoru, njegova žena i ćerka Floral (kod nas prevedeno kao Zumbulka). Ukupno je snimljeno 26 šestominutnih epizoda. Crtani film je ostao upamćen po replici “Prokleti Krsta Krstić”, koja se i dan danas u društvu rado citira.

Nindža kornjače

Izmišljeni tim čine 4 kornjače: Leonardo, Mikelanđelo, Donatelo i Rafaelo. Sa njima je tu i njihov učitelj veština. Svoju najveću slavu doživeli su 90-ih godina. Decenijama je ovaj crtani dobijao na popularnosti. S vremena na vreme ove simpatične kornjače koje obožavaju picu se vraćaju na naše male ekrane.

Pepe le Tvor

Pepe le Tvor je lik iz franšize crtanih filmova „Varner Bros“ i „Looney Tunes“. To je priča o francuskom prugastom tvoru koji neumorno traži ljubav. Neumoljivi ljubavnik na sve načine pokušava da zavede svoju dragu – mačku. Ali, njegov uvredljivi miris i agresivna potraga za romantikom uzrokuje da mačka beži od njega. Njegova rečenica je veoma poznata: „Svuda de tražim da te nađem“.

Iznogud

Iznogud je francuski crtani film nastao na osnovu istoimenog stripa. Radnja je smeštena u Bagdad gde živi veliki vezir Iznogud. Glavni cilj mu je da eliminiše sultana kako bi zauzeo njegovo mesto. Ali, plan mu uvek biva osujećen. „Hoću da postanem kalif umesto kalifa“ čuvena je rečenica i moto Iznoguda. Ovu rečenicu možete veoma često da čujete.

Porodica Kremenko

Američka animirana serija namenjena je odraslima. Porodica Kremenko je jedna od najuspešnijih animiranih televizijskih serija svih vremena, a ujedno i prvi sinhronizovani crtani film u bivšoj Jugoslaviji. Poznati par iz kamenog doba, Fred i Vilma, i njihovi prijatelji Barni i Beti imali su dinosauruse kao kućne ljubimce, ali i razne životinje kao kućne aparate. Najsmešnije je bilo mladunče mamuta u ulozi usisivača.

Cipelići

Radnja se dešava u Cipelgradu, izmišljenom gradu. Stanovnici su cipele koje ožive svaki put kada stari obućar izađe iz obućarske radnje i snažno zalupi vratima podižući prašinu za sobom. On na police dodaje cipele koje ne može da popravi. Na policama su: vojničke cokule, sandale, čizme, baletske patike… Cipele nastavljaju život i avanture u ovom izmišljenom svetu. Odlaze na koncerte, posećuju jedni druge, idu na plažu, piknik…

Vitez Koja

Američki animirani crtani film o superheroju kornjači i njegovom vernom drugu, psu Mlati, pravoj zamlati. Pas Mlata Zamlata i vitez Koja su nezaboravni dvojac. Svakodnevno su bili na opasnim zadacima. Crtani je napravljen kao parodija. Namera autora je bila da postave Koju nasuprot velikim superherojima sa čarobnim moćima. Čuvena je rečenica „Centrala, mogu li dobiti Viteza Koju?“. Koja se javlja na telefon koji se nalazi u njegovom oklopu (Vau, pa on je prvi imao mobilni telefon!!!).

Pera Detlić

Peru Detlića je nacrtao američki crtač Volter Lenc nakon što se vratio sa jednog „paklenog odmora“ na kojem ga je danonoćno gnjavio dosadni detlić. Njegov lik i izgled su se vremenom menjali se – od lude, iritantne ptice do prefinjenog detlića, prave dobrice. Ostaće zapamćen po uvodnoj špici: „Pogodi ko sam?“, a potom se zarazno smeje. Muzika iz špice nominovana je za Oskara za najbolju pesmu. To je jedina pesma kratkog filma ikada nominovana za ovu nagradu.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *