Da li znate ko su NEBESKI TRKAČI?

blog-image

Da li je u pitanju neki ekstremni sport, ili neka veština iz filma „Gospodara prstenova“, saznaćete u ovom blogu.

Nebesko trčanje, ili na engleskom „Skyrunning“ je 1992. osnovao Italijan Marino Đakometi, predsednik Međunarodne federacije skajraninga. Ovu svetska disciplina nosi slogan: „Manje oblaka, više neba.”

Definicija ovog sporta je „trčanje u planinama iznad 2000 m nadmorske visine gde teškoća penjanja „ne prelazi II° stepen, a nagib je preko 30%“. Ovaj sport je rođen u divljini gde je logika bila da se iz jednog mesta stigne do najvišeg vrha za najkraće vreme. Danas je ovaj sport prerastao u disciplinu sa pravilima. Definisana je visina, ali i tehnika. Godišnje se održava oko 200 zvaničnih trka širom sveta sa oko 50.000 učesnika iz 65 zemalja.

Nebesko trčanje nije isto što i atletika, ili ulični maraton. To je mnogo više od samog trčanja. Reč je o iskustvu u kom je samo nebo granica.

Da biste pretrčali 65 kilometara, pobedili vertikalni uspon od 6.500 metara, savladali oštre stene, zaboravili na umor, blato do kolena, dosadnu kišu i nabujale reke koje treba preći, potrebno je imati veliko srce, ali i hrabrost, snagu, iskustvo.

Nebeska trka na Staroj planini

Ove godine se, posle korona pauze, održava „Nebesko trčanje“ na Staroj planini. Od 10. do 12. juna na planinu stižu „nebeski trkači“ iz čak 25 zemalja sveta spremnih da se suoče sa divljom prirodom i dostignu neke od njenih najviših vrhova, poput Babinog zuba ili Midžora. Za mnoge od njih ni 2.000 metara nadmorske visine neće biti prepreka da pokažu pravi sportski duh, ali i da se dobro zabave. Nebeska trka biće podeljena na tri staze, a sve to u sklopu veličanstvene prirode koju poseduje najveća planina u jugoistočnoj Srbiji. To su sledeće staze: “SkyRace Dupljak” na 34 kilometra, zvuči najkraće, ali u stvari je najteža trka. Nju odlikuje ozbiljan teren, tehničke deonice i dugi usponi, a takmičari imaju samo 8 sati vremena da stignu do cilja. Druga je “Ultra Trail Midžor” sa 64 km. Ona je omiljena staza nebeskih trkača. Važi za duplo lakšu od skajrejsa, ali svakako nije za potcenjivanje. Vremenski rok za takmičare da stignu do cilja iznosi 15 sati. Treća staza je „Ultra Trail Kopren” na 100 kilometara.

Svaka od ovih staza otkriće najlepše vrhove i predele Stare planine. Trka će trajati 23 sata i predstavlja svojevrstan poduhvat za ljubitelje ovog sporta. Za svaku od ovih kilometraža potrebna je motivacija, kao i duga i kontinuirana priprema. Ali, ne treba zanemariti ni opremu koja može da bude ključan faktor za uspeh. Svaka pojedinačna staza ima zaseban spisak stvari koje će trkačima biti potrebne. Jedna od glavnih je da patika mora biti udobna, izdržljiva i funkcionalna za različite vrste podloga. Naravno, kao i u svakom sportu, najbrži će osvojiti vredne nagrade.

Ovo je treća trka od sedam planiranih u ovoj sezoni u organizaciji Skyrunning Asocijacije Srbije i Crne Gore.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *