Da li znate šta je ploging?

blog-image

Ekologija+fitnes

Sigurna sam da znate da je 22. april Dan planete Zemlje. Tog dana se sve organizacije koje se bave zaštitom životne sredine oglašavaju putem medija i skreću pažnju na ugroženost naše planete. Ovim povodom se pojavila organizovana aktivnost pod nazivom ploging. A, šta je to ploging?

Ploging je kombinacija trčanja i sakupljanja otpada. Izmislio je šveđanin Erik Alstrom, koji je odmah formirao istoimenu veb stranicu. Ploging se u Švedskoj proširio 2016. godine, a već 2018. i na druge zemlje kao posledica povećane brige zbog zagađenja plastikom. Sam naziv je nastao spajanjem švedskih glagola „plocka upp“ (pokupiti) i „jogga“ (trčati). Tokom treninga dolazi do raznih varijanti pokreta tela: savijanje, čučanje, saginjanje, istežanje itd. Ploging se smatra savršenom aktivnošću, jer je pozitivna kako za telo, tako i za životnu sredinu. Procenjuje se da ima oko 20.000 plogera u 100 zemalja dnevno. Zamislite koliko samo otpada sakupe?

Vrlo često se organizuju događaji ploginga. Jedan takav događaj je privukao preko 3 miliona učesnika.

Plogeri nose rukavice i velike vreće za smeće dok trče svoje redovne rutu. Kada napune vreće, bace ih u konterjnere i nastavljaju dalje da trče.

Zanimljivosti

Dejvid Sedlaris iz Engleske je svaki dan plogirao. Bio je toliko efikasan u održavanju svog naselja da su lokalne vlasti odlučile da u njegovu čast vozilu za prikupljanje smeća daju upravo njegovo ime. Postao je lokalni heroj.

U Sjedinjenim Američkim Državama se u nekoliko gradova promoviše ploging pod nazivom Sačuvajmo lepu Ameriku.

U Rejkjaviku je sedam mladih devojčica četvrtog razreda iz „Kluba prirode“ odlučilo da svoje nedelje provode skupljajući otpad. Inspraciju za ovaj poduhvat dobile su od poznate Grete Tunberg.

Veb stranica Plogging.org promoviše „nacionalni dan čišćenja“ i daje podršku organizacijama koje održavaju ploging. (https://www.plogging.org)

U Oaklandu, u Kaliforniji, postoji grupa Fit4Good koja ima za cilj da svake nedelje pokupi smeće oko jezera Merit.

Indijski premijer Narendra Modi plogovao je za primer za svoju misiju Swachh Bharat koja želi da očisti Indiju.

Grupa koju je osnovao Vivek Gurav, najveća je zajednica plogera u gradu Puna (Indija). Ima više od 500 redovnih plogera. Zajednica je sakupila više od 40.000 kilograma plastike. U decembru 2019. organizacija je koordinisala najveću ploging akciju sa 105.000 ljudi. U jednom satu sakupili su 19.000 kilograma smeća.

Neprofitna inicijativa Go Plog! je tokom jednog ploging događaja sakupila 16 tona suvog otpada u Kolaru (Indija). Oni organizuju događaje svakog meseca. Na njima učestvuju svi, počevši od studenata do visokih zvaničnika lokalne administracije.

Plogiraj i ti, zato što voliš prirodu i sebe!
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *