Elektronski sport: E–sport

blog-image

Elektronski sport, ili skraćeno e-sport, je izraz kojim se opisuju takmičenja u igranju video igrica. Ona se odigravaju u obliku organizovanih multiplejer takmičenja gde se pojavljuju profesionalni igrači.

Najčešći žanrovi igara u e-sport takmičenjima su real-time strategije (RTS), borilačke video igre, first person shooter-i (FPS) ili MOBA. Najpoznatije e-sport manifestacije su Intel Extreme Masters, League of Legends World Championship, Evolution Championship Series (za borilačke igre) i The International (za video igru Dota 2). Odnedavno, i kod nas je bila organizovana ovakva manifestacija pod nazivom Gamescon.

Kad je sve krenulo?

Prvi poznati turnir u video igrama se dogodio 1972. godine u Americi. Tada se igrala igrica Spacewar. Prvo veće takmičenje je održano 1980. godine pod nazivom Space Invaders Šampionat. Turnir video igara bio je velikih razmera jer se tada odazvalo preko 10,000 igrača širom cele Amerike. Iste godine osnovana je i organizacija u cilju promovisanja video igara, a već 1983. formiran je nacionalni video gejm tim Sjedinjenih Američkih država. Ciljevi su vodili ka ulasku u Ginisovu knjigu svetskih rekorda.

Prva online igra

Onlajn video igre počele su tokom 1990. godine, odnosno sa povećanjem internet konekcije. Prva onlajn sportska video igra je Netrek. Nju je moglo da igra do 16 ljudi.

Prvi e-sport turnir

Prvi veliki eSport turnir održan je 1990. godine, opet u Americi. To je bilo Nintedo Svetsko prvenstvo.

Globalni turniri (od 2010 do sada)

Od 2010. godine, popularnost eSportova raste. Raste broj takmičara, turnira, ali i gledanosti. Novčane nagrade postaju sve veće. Radi se o milionskim ciframa. Tokom 2010. odigrano je oko 260 turnira. Mnogi uspešni turniri su osnivani tokom ovog perioda. To su npr.: World Cyber Games, Intel Extreme Masters i Major League Gaming. Takmičenja su krenula da se prenose i na televizijama. Pojava onlajn strimovanja je dodatno pomogla u rastu popularnosti eSporta. Twitch je prvi krenuo da prikazuje strimovanje Ligu legendi i Dota 2. Kod nas možete da pratite tv kanale SK Esports, ili Arena Esport TV.

Da li je eSport sport?

Pitanje da li eSport spada u sport je veoma kontraverzno. Neki tvrde da eSport dostiže popularnost kao pravi sport, dok drugi tvrde da se to nikada neće desiti. Šta vi mislite o tome?

Razlog zašto se eSport upoređuje sa pravim sportom je zato što se eSport iziskuje pažljivo planiranje, precizan tajming i vešto izvršenje postavljenih zadataka, a tu je i fizički napor. Video igre bi ipak mogle da se kvalifikuju kao umni sport (npr. šah).
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *