Fer-plej u sportu

blog-image

Draga deco, dragi mali sportisti, dragi roditelji, dragi treneri, instruktori, danas je teško trenirati neki sport u okvirima fer-pleja. Značenje tih reči su preko noći izbačene iz klubova i isparile iz glava pojedinaca. Prepreke i podmetanja su na svakom koraku. Kako kažu „sport je ogledalo društva“, a u ovom trenutku ta slika je veoma ružna i tužna, ne samo kod nas, već i izvan Balkana. Danas deluje prosto neverovatno kada naiđemo na primere pravog fer-pleja.

U nadi za budućnost dobrih, vrednih i poštenih sportista podsetiću sve Vas šta znači FER-PLEJ:

1. Časna i viteška borba protivnika

2. Poštovanje pravila

3. Poštovanje sudija

4. Poštovanje protivnika

Ko je pravi sportista?

1. Pravi sportista se nikada ne služi nečasnim sredstvima da bi pobedio protivnika.

2. On se prema protivniku odnosi sa punim poštovanjem, kao prema sebi ravnom.

3. Kada pobeđuje nikada ne vređa protivnika, a kada gubi ume da sačuva svoje dostojanstvo i da protivniku oda iskreno priznanje.

Međuljudski odnosi u sportu svakog časa se stavljaju na proveru. Ispit pravog sportiste polažete ponašanjem u svlačionici, na terenu i van njega, na ulici i u školi. Za taj ispit uče vas vaši roditelji i trener. Ne polažeš ispit za sportistu samo na takmičenju, već svakodnevno svojim ponašanjem.

Pošto je sportsko nadmetanje praćeno velikom emocionalnošću, kod takmičara je otežano objektivno rasuđivanje. Zato su sportisti često skloni da reaguju u afektu. Sportisti ne smeju da pokazuju ružno i neprimerno ponašanje, čak i ako to neko traži od njih. Svojim ponašenjem treba da daju svima primer za fer-plej, pre svega mlađim takmičarima. Publika voli sportiste koji igraju po pravilima i nagrađuje ih podrškom čak i kad gube. Oni ostaju upamćeni kao sportski džentlmeni, ili dame.

Svaki sportista daje sve od sebe i ima želju da bude bolji od drugoga, da bude najbolji. Međutim, često se taj cilj ostvaruje nečasnim postupcima. Tu se ubrajaju nepoštovanje sportskih pravila (kod odraslih) i moralnih normi (kod odraslih i dece). Moralne norme se odnose pre svega na roditelje sportista, pogotovo ako se radi o deci mlađeg uzrasta, a i na trenere i instruktore. Često ćete videti da se treneri ne ponašaju isto prema svim svojim takmičarima i svoj deci u klubu. U nekim klubovima postoje pravi „klubovi u klubu“. Isti instruktor koji uči svu decu, izvdvaja neke učenike, kojima drži privatne časove. Svi koji se bave sportom, u istom klubu, treba da imaju ista prava, a treneri bi trebalo da ih uče fer-plej normama.

Roditelji koji sami nisu uspeli da se ostvare u sportu, često gube kontrolu i razum kada su im deca u pitanju. Teraju ih da treniraju do iznemoglosti, plaćaju privatne časove, dodatne treninge ne bi li im dete bio prvo, ne daj bože drugo; sve uz objašnjenje „deca treba da napreduju“. Toj istoj deci uzimaju vreme od igre, druženja, normalnog dečijeg razmišljanja detinjstva. Uče ih krivim, lošim vrednostima. Deca treba da treniraju 3-4 puta nedeljno, lagano i posvećeno. Treba da uživaju u tome.

Zašto sam na početku ovog bloga rekla da je celo društvo krivo za ovo? Krivi su roditelji što teraju decu, krivi su treneri što to prihvataju da rade, krivi su sportski lekari (pre svega privatni!) što dozvoljavaju da deca treniraju 10 puta nedeljno i daju potvrde, krive su privatne škole i vrtići gde „možeš kako hoćeš“ (samo ako platiš!), krivi su i oni koji dopuštaju da treneri i učenici ulaze u salu i na terene van redovnih treninga, krivi su sportski savezi i klubovi koji ne proveravaju šta se dešava. Krivi su i ostali koji gledaju sa strane.

Nažalost, primera fer-pleja je jako malo, a o nesportskom ponašanju mogla bih da napišem nekoliko stranica, ali to nije tema ovog bloga. Međutim, izuzetaka koji svojim fer-plej ponašanjem daju dobar primer deci i odraslima na našu sreću još uvek ima i treba im odati veliko priznanje.

Treneri su deci danas lajf-koučovi, uzori i idoli. Njihov zadatak je da decu nauče šta je normalno u sportu i da ih tako vaspitavaju, a ne da ih uče prevarama. Zadatak sporta je da se neguje i razvija priljateljstvo između sportista.

Poruka svima koji se bave sportom

Fer-plej je izraz ljudskog držanja koje se ogleda u obzirnom ponašanju prema samom sebi, prema drugima, ali i prema svojoj okolini.

Fer-plej je osnova kvalitetnog ponašanja u međuljudskim odnosima i u odnosima ljudi prema okolini.

Fer ponašanje ne može da se predaje kao školski predmet, ali može da se doživi od strane drugih i može da se nauči.

Nije važno samo ono što radimo, već na koji način to radimo.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *