Hobotnica sa dva lica

blog-image

Druga najpopularnija ovogodišnja igračka je Hobotnica sa dva lica. Verujem da ko god čita ovaj tekst negde u blizini ima bar jednu ovakvu hobotnicu, ili je bar negde video. Neverovatno je kako neki proizvodi munjevito nađu put do kupaca. Plišana hobotnica sa dva lica se ovog proleća pojavila kao grom iz vedra neba. Radi se o mekanoj igrački, visine između 15 i 20 cm. Ima dva lica, različite boje koje ukazuju na različito raspoloženje vlasnika. Dok smo na početku imali samo dve emocije (tugu i sreću), sada postoji čitav dijapazon lica sa drugačijim izrazima (emoji). Uglavnom je jedno lice pozitivno, a drugo negativno (osmeh–tužnić, smeh–plač, postiđeno–razljućeno itd).

Mali slatki oktopod je postao neizostavan deo poklona na rođendanima. Znači, kao obavezan poklon sada idu ili jedna hobotnica, ili jedan fidžet. Manja deca se ne odvajaju od njih. Svuda ih nose sa sobom.

Popularnost ove hobotnice potiče sa društvenih mreža, pre svega ga TikToka. Manija je otišla toliko daleko da ih kupuju čak i odrasli. Ustvari, retko ko zna čemu ova simpatična hobotnica sa emocijama zaista i služi? Evo i odgovora.

Hobotnice koje pokazuju emocije su baš poput fidžeta-a. Svrstavaju se u kategoriju senzornih igračaka. Prvi ih je plasirao na tržište proizvođač igračaka TeeTurtles Toys uz slogan „Pokaži raspoloženje bez reči“. Naravno, sada na tržištu postoji bezbroj kopija od raznih proizvođača. Prvenstvena zamisao proizvođača je bila da igračke služe manjoj deci koja se bore sa autizmom, poremećajem pažnje ili aspergerovim sindromom. Svrstavaju se u red terapeutskih igračka. Prvi koji su krenuli sa uprotrebom su terapeuti koji rade sa decom koja imaju poteškoće u izražavanju emocija. Međutim, uz pomoć društvenih mreža, pre svega TikToka, popularnost igračke je nadmašila sva očekivanja proizvođača. Tako sada i mnogo starija deca, pa i tinejdžeri, koriste ovu hobotnicu da pokažu svoja osećanja. Čak su i odrasli ljudi našli namenu.

Ukoliko pitate mene, hobotnica sa dva lica je veoma slatka plišana igračkica koja može da posluži za trenutno pokazivanje raspoloženja, ali nikako ne može da zameni razgovor sa osobom. Može biti samo pokretač rešavanja problema ako je hobotnica na strani tužnića, ili besa.
Komentari 2 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *