Jutjub, jutjuberi i nagrade

blog-image

Jutjub je američki veb-sajt za delenje i razmenu video-datoteka. Osnovan je 2005. godine. Već naredne godine ovu kompaniju je kupio Gugl. Tom prilikom sklopljen je dogovor da neregistrovani korisnici mogu da gledaju video-snimke, slušaju audio-zapise, dok oni koji su registrovani na sajtu mogu i da ih šalju na servere.

Jutjuber

Jutjuber je osoba koji postavlja snimke na sajtu Jutjuba. Najpoznatiji jutjuberi broje milione pratioca (subskrajbera) na svojim kanalima i milijarde pregleda. Najpoznatiji među njima je PewDiePie koji ima preko 90 miliona pretplatnika i 20 milijardi pregleda. Situacija na Balkanu je malo drugačija. Imamo tek samo nekoliko jutjubera sa milion pretplatnika. Nećemo da ih imenujemo 🙂

Balkan Tjub fest

Festival Balkan Tjub fest je posvećen je obožavaocima Jutjuba i poznatim korisnicima sa Balkana koji objavljuju svoj sadržaj na Jutjubu. Festival predstavlja direktan susret autora i obožavaoca na javnoj reviji. Festival je regionalnog karaktera i do sada je održan u nekoliko gradova (Beograd, Sarajevo, Banja Luka). Organizuje se jednom, ili dvaput godišnje. Naredni fest je zakazan za 13-14. april u Sarajevu.

Nagrade

Jutjub kompanija prepoznaje ogromne napore kreatora kao i njihovu posvećenost ovom poslu. Zbog toga Jutjub svoje kreatore-saradnike ohrabruje nekim vidom nagrade. Zavisno od razvoja i veličine kanala, postoje razne vrste nagrada:

Grafit – nagrada za 1k (1 000 subskrajbera)

U Kreator Studiu nalaze se razni alati i funkcije koje vam pomažu da upravljate kanalom. Na primer, moći ćete sami da postavite naslovnu stranicu, odnosno tambnejl.

Opal – nagrada za 10k (10 000 subrskarjbera)

Kada pređete ovaj nivo, vaš kanal je primećen i dobijate nove mogućnosti. Jutjub vam predlaže kratke kurseve (Academy Course) kako biste se više angažovali u kontaktu sa svojom publikom i kako da poboljšate svoj kanal. Osim toga, Jutjub vam ukazuje na nove trendove kao i kako da saznate ko vas gleda, šta vole da gledaju i koji snimci mogu da vam donesu najviše novca.

Bronzana nagrada od 10-100 k

Jutjub okuplja najkreativnije ljude na svetu da bi učili, povezivali se i stvarali jedni sa drugima. U velikim gradovima sveta postoje posebni prostori gde se nude razni događaji, radionice i edukacija najnovijih trendova ideja. Organizuju se kreativni kampovi širom sveta pod nazivom NextUp gde se uči od najboljih. Takođe u ovoj fazi dobijate savete kako da napravite što bolji video snimak, kako da dobijete više pretplatnika i da svoj kanal dovedete na još viši nivo.

Srebrna nagrada za 100k (Silver Play Button)

Kada pređete 100k (100 000 subskrajbera) Jutjub šalje plaketu kao nagradu za vaš trud i kreativnost. Osim plakete, vaš kanal postiže viši nivo i savete dobijate od Jutjub menadžera o kreativnim strategijama i pomoć oko razvoja vašeg kanala. Takođe, možete postati partner menadžer i da dajete savete o vašem znanju na Jutjubu. Barbyjana je 8. marta 2019. godine primila Silver Play Button. Veoma smo ponosni na uspeh naše porodice.

Dve najveće nagrade su:

Zlatna nagrada za 1M (1 milion subskajbera) – zlatna plaketa

Dijamantska nagrada za 10M (10 miliona subskrajbera)

Beneficije i nagrade za ove kategorije pretpostavljamo da su velike. Za sad još ih ima tek mali broj jutjubera. Verovatno, zato i nisu detaljno opisani, ali ni objašnjeni.
Komentari 3 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *