Kad je nastala PRVA Barbi lutkica?

blog-image

Verujem da ne postoji devojčica na našem kanalu koja nema barem jednu Barbi lutkicu. Pre neki dan smo se zapitali kad je nastala prva Barbika. Krenuli smo malo da istražujemo.

Barbika, ili Barbi je moderna lutka koju proizvodi američka kompanija Mattel, Inc. Prvi put se pojavila davne 1959. godine. Amerikanka Rut Hendler je kreatorka Barbi lutke. Njen dizajn bio je inspirisan nemačkom lutkom poznatijom kao Bild Lili.

Kako je nastala Barbi?

Kreatorka Rut Handler je gledala svoju kćerku Barbaru kako se igra papirnatim lutkama. Primetila je da ona često svojim lutkicama daje ulogu odraslih. U to vreme su na tržištu postojale samo bebe kao igračke. Shvativši da nema odraslih lutkica na tržištu Rut je predložila svom mužu koji je bio suosnivač kompanije Mattel ideju o pravljenju odraslih lutkica. On je bio nezadovoljan idejom, kao i ostali Mattelovi direktori.

Međutim, na svom proputovanju sa decom, Barbarom i Kenetom, kroz Evropu 1956. godine Rut je naišla na nemačku igračku-lutku Bild Lili. Ta lutka koja prikazuje odrasle bila je upravo ono što je Rut imala na umu. Kupila je tri ovakve lutke. Jednu je poklonila ćerki, a ostale odnela u Mattel. Lutka Lili je zasnovana na popularnom liku iz stripa kojeg je nacrtao nemački autor Rajnhard Bojthin za dnevne novine Bild. Lili je bila atraktivna plavokosa, radna devojka koja je znala šta želi u životu. Lutka Lili je prvi put prodata u Nemačkoj 1955. godine. Iako je, prvobitno, bila namenjena odraslima, postala je popularna i kod dece.

Kad Barbika slavi rođendan?

Po povratku u Sjedinjene Države Rut je redizajnirala lutku. Lutka je dobila novo ime Barbi, po imenu Rutove kćerke Barbare. Lutka se prvi put pojavila na američkom međunarodnom sajmu igračaka u Nju Jorku 9. marta 1959. Ovaj datum se koristi i kao službeni rođendan Barbi lutke.

Kako je izgledala prva Barbika?

Prva Barbika je nosila crno-beli zebrasti kupaći kostim. Kosa joj je bila vezana u konjski rep. Imala je kratke, kovrdžave šiške. Bila je dostupna kao plavuša, ili crnka. Imala je crne papučice, a na glavi je nosila plave naočare za sunce. Imala je velike, viseće minđuše. Bila je našminkana crvenim karminom, a nokti su joj bili u istoj boji. Lutka je stavljena na tržište kao “tinejdžerski modni model”. Prve Barbi lutke bile su proizvedene u Japanu. U prvoj godini proizvodnje prodato je oko 350.000 Barbi lutaka.

Promena izgleda

Rut Handler je verovala da je za Barbi najvažnije da izgleda kao odrasla osoba. Međutim, istraživanje tržišta je pokazalo da su neki roditelji bili nezadovoljni veličinom grudi koje su imale lutke. Izgled Barbi se menjao mnogo puta, a naročito 1971. godine. Od tada Barbike više ne gledaju na stranu već unapred. Barbika je imala veliki uticaj na društvene vrednosti. Ona je simbol ženske nezavisnosti i bogatog stila života. Često je bila predmet ismjavanja. To se pre svega odnosi na njen izgled, ali i „način života“.

Barbi proizvodi

Brend Barbi uključuje ne samo lutke sa odećom i dodacima, već i široku paletu proizvoda kao što su knjige, odeća, kozmetika i video igre. Od 1987. godine Barbi se proširila na medijsku franšizu, uključujući animirane filmove i televizijske emisije. Danas se prave razne Barbi lutke, različitih visina, boja i frizura.

Zanimljivost

Barbi je jedan od najprodavanijih proizvoda u industriji igračaka.

Mattel tvrdi da se svake sekunde prodaju tri Barbi lutke.

Mattel je prodao više od milijardu Barbi lutaka.

Pop grupa Aqua je 1997. objavila pesmu „Barbie Girl“.
Komentari 4 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *