Knjiga bez konkurencije – Hari Poter

blog-image

Danas ću da vam predstavim Hari Potera, serijal od osam fantastičnih romana koje je napisala britanska spisateljica Dž. K. Rouling. Verovali ili ne, ona je prva osoba koja je postala milijarder pišući knjige.

Tema serijala: U romanima je zabeležen život mladog čarobnjaka Harija Potera i njegovih prijatelja Hermione Grejndžer i Ron Veslija. Oni idu u školu za čarobnjake Hogvarts. Centralna tema romana je Harijeva borba protiv mračnog čarobnjaka Lorda Voldemorta koji želi da postane besmrtan vladar. U knjizi se prožima nekoliko žanrova: fantazija, drama, priča o punoletstvu i britanska školska priča. U njoj se pronalaze i elementi misterije, avanture, horora i romantike. U svetu Harija Potera istražuju se brojne teme koja uključuju mnoga kulturna značenja.

Objavljene su sledeće knjige:

Kamen mudrosti (1997)

Dvorana tajni (1998)

Zatvorenik iz Askabana (1999)

Vatreni pehar (2000)

Red feniksa (2003)

Polukrvni Princ (2005)

Relikvije Smrti (2007)

Ukleto dete (2016)

Od objavljivanja prvog romana „Hari Poter i kamen mudrosti“ knjige su postigle ogromnu popularnost. Osim pozitivne kritike knjiga je imala komercijalni uspeh širom sveta. Iako se Hari Poter smatra temeljom moderne književnosti za mlade ovaj serijal su vrlo rado čitali i stariji. Do 2018. prodato je više od 500 miliona primeraka širom sveta. Ovo je čini najprodavanijom serijom knjiga u istoriji. Knjige su prevedene na čak 80 jezika.

Hari Poter se pojavio i na pozorišnoj sceni u Londonu 2016. godine. Međutim, mnogo poznatiji je serijal filmova kompanije Varner Bros Pictures o Hari Poteru. Filmovi snimljeni po ovom romanu obaraju svetske rekorde po zaradi. Jedino nije ekranizovana poslednja knjiga iz ovog serijala.

Uspeh knjiga i filmova omogućio je da se franšiza Hari Poter proširi širom sveta. Osim toga, HP je predstavljen i putujućom izložbom, digitalnom platformom u kojoj Dž. K. Rouling ažurira seriju sa novim informacijama. Zvaničan sajt za ljubitelje HP se nalazi ovde. Nedavno su napravljene i tematske atrakcije, poznatije kao „Čarobni svet Harija Potera“, zabavni parkovi Universal Parks&Resorst širom sveta. Iako su ovi parkovi trenutno zatvoreni, a i daleko od nas, niko nas ne može sprečiti da tamo zavirimo online i vidimo kako to izgleda. Vodimo vas u avanturu zvanu Hari Poter. Uživajte u čaroliji:

Muzika filmske serije o Hariju Poteru snimljena je i objavljena sa izdanjima svakog od sedam filmova. Partiture su komponovali John Williams, Patrick Doyle, Nicholas Hooper i Alexandre Desplat. Najpoznatija numera je „Hedvigova tema“.

Ona je korišćena u svim filmovima. Tema je inspiracija za mnoge plesne nastupe, koncerte, pa čak i nastupe na ledu.

Knjige o Hariju Poteru mogu da se nađu i elektronskom formatu (ebook) kao i u audio formatu. Tokom pandemije ove godine spisateljica je omogućila svim fanovima HP-a da mogu besplatno da pristupe slušanju audio formata prve knjige.
Komentari 2 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *