Ko je Bili Ajliš (Billie Eilish)?

blog-image

Njeno puno ime je Bili Ajliš Pirat Berd O‘Konel (Billie Eilish Pirate Baird O’Connell). Rođena je 2001. u Los Anđelesu u Sjedinjenim Američkim Državama. Oba njena roditelja su amaterski muzičari. Majka ju je podučavala osnovama pisanja pesama. Zajedno sa svojim bratom Finom su producirali pesme, a brat je nastupao sa svojim bendom.

Njena karijera kreće 2015. godine kada snima svoju prvu pesmu „Ošn ajz“ (Ocean Eyes). Pesmu su objavili na SoundCloud-u. Dobili su velike pohvale i promocije raznih medijskih kuća i marketinga. Bratov menadžer je pomogao da potpiše svoj prvi ugovor. Povezao je sa ljudima iz sveta mode koji su pomogli da se oblikuje njen imidž. Nakon toga, objavljuje nekoliko verzija i remiksa ove pesme i postiže sjajne rezultate. Zvuk njenih pesama uklapa se u žanr „SteamBait“, melanholični pop pod uticajem pevačice Lane Del Rei. Njena pesma Don’t Smile at Me (2017) postao je „uspavani hit“. Na rang listama se probio među najboljih 15 u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji.

Dečiji studijski album Ajliša „Kad svi zaspimo, gde idemo?“ (2019) debitovao je na Billboard 200 i proglašen je najbolje izvedenim albumom 2019. u SAD-u. Takođe, stigla je i do broja jedan u Velikoj Britaniji. Ove, 2020. godine izvela je tematsku pesmu “No Time to Die” za istoimeni film o Džejmsu Bondu. Naravno, našao se na prvom mestu u Velikoj Britaniji.

Njena priznanja uključuju pet nagrada Grami, dve Američke muzičke nagrade, dva Ginisova svetska rekorda, tri nagrade za MTV video muziku i jednu nagradu Brit. Ona je najmlađa, ali i tek druga osoba kojoj je uspelo da osvoji četiri glavne Gremi kategorije iste godine: najbolji novi izvođač, snimak godine, pesma godine i album godine. Časopis Tajm ju je 2019. stavio na listu “Time 100 Next”. Prema Američkom udruženju zvučne industrije je Ajliš 23. najveći umetnik u eri digitalnih singlova. Prodala je 37,5 miliona singlova samo u SAD-u.

Najveći deo medijske pažnje oko Ajliš se vrti oko njenog stila kojeg čini vrećasta, komotna i široka odeće. Pokušava da bude drugačija i oblači se suprotno od onoga šta drugi nose. 2019. godine izdala je svoju liniju odeće u saradnji sa Takashi Murakami. Iste godine potpisuje saradnji i za odeću Siberia Hils. Međutim, susrela se sa skandalom u modnom svetu. Otkriveno je da je kompanija koristila plagijat dizajniranog lika Nozomi Tojo iz filma „Love Live“ upravo za njenu liniju odeće. Ona nije imala saznanja o tome.

Zanimljivosti

Svih ovih godina Ajliš živi sa roditeljima i bratom u kvartu Hajlend Park u Los Anđelesu. Otkrila je da pati od Turetovog sindroma koji se karakteriše višestrukim motornim tikovima. Osim toga bori se i sa depresijom. Odgajana je kao vegetarijanka. Kao mala bila je opsednuta Džastinom Biberom. Roditelji su čak hteli da je vode na terapiju zbog opsednutosti.

Njen najveći strah je gubitak ljudi koje voli.

U jednom video-spotu pojavljuju se paukovi. U jednom trenutku pauk joj se našao u ustima. Svi misle da to nije ona uradila. Međutim, izjavila je da ona radi sve opasne scene u spotovima i da joj ne treba dubler.

Bili Ajliš je u prošlosti nosila periku. Međutim, ne nosi je stalno. To zavisi od njenog trenutnog raspoloženja. Ona nikada ne govori o svom ljubavnom životu. Nagađa se da je sama. I za kraj, njeno im se izgovara sa Ajliš, a ne Eiliš (proverili smo 😉 ).
Komentari 16 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *