Ko je danas popularan?

blog-image

Postoji izreka „Đačko doba je najlepše doba“. Bilo je to tako dok nisu došla neka nova vremena i neka nova deca. Osnovna škola je najduži period života koji provodiš sa istim osobama. Od bezbrižnog prvog razreda pa sve do petog sve je stvarno najlepše: druženje, igra, zabava, rođendani… Međutim, u petom razredu dolazi do nagle promene. Šta se dešava? Izdvoje se dečaci, izdvoje se devojčice. Naprave se grupice za druženje. Dobri učenici VS slabiji učenici. I odjednom razred postaje startna linija za trku. Ko će biti popularan, a ko ne? Hoće li pobediti dobro, ili loše?

Popularnost u školi nekada je donosio odličan uspeh, učešće na takmičenjima, lepo i pristojno ponašanje, a pre svega opšta kultura učenika. Nije bilo važno kako si obučen, ili koji telefon imaš. Bili su popularni oni učenici koji su želeli uspeh i koji su jurili za tim. Pomagali su jedni drugima i motivisali ostale. Radili su timski, za zajednični uspeh.

Međutim, došla su neka drugačija vremena. Popularnost ima novo značenje. Svi žele da budu popularni, ali to žele da postignu na neki drugi, lakši način. Što brže, što lakše, bez učenja, bez znanja i truda. Želja da budeš popularan „zbog ničega“. Vrata tome široko su otvorile društvene mreže koje mogu da pomognu, ali i da odmognu u tome. Danas se popularnost meri u pratiocima, lajkovima, pregledima i uspehu u video igrici. Popularan znači provlačiti se kroz školu, dobijati dobru ocenu prevarom, što više iskoristiti drugare za prepisivanje, glupirati se na času, visiti u dvorištu, bežati sa časova, biti nepristojan prema nastavnicima i biti nekulturan prema svima.

I sam naziv „popularan“ u razredu je izgubio svaki smisao. Osoba koja je popularna treba da predstavalja nešto pozivno, a trenutno je upravo suprotno. To su negativne osobe koje oslikavaju trenutno loše stanje u društvu. Koliko god vam se činilo da je „biti popularan“ nešto važno i bitno, verujte to nije.

Ukoliko ipak želite da budete popularni ili rado prihvaćeni u društvu, evo nekoliko ideja kako to da postignete.

Budite ljubazni prema svima.

Ponudite svoje znanje kao pomoć drugima.

Naučite da budete dobar slušalac.

Budite uvek pozitivni.

Prestanite da pričate o drugima iza njihovih leđa.

Postanite dobar u nečemu.

Družite se sa svima u razredu.

Organizujte razne aktivnosti (odlazak u bioskop, humanitarnu akciju…).

Ignorišite „instant popularne“ osobe.
Komentari 2 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *