Ko je Deda Mraz?

blog-image

Deda Mraz je lik iz ruske bajke. On donosi poklone i vrlo često ih lično isporučuje u novogodišnjoj noći. Deda Mraz ima dugačak krzneni kaput, polukružnu krznenu kapu i nosi crne čizme. Ima dugu, sedu bradu. Hoda uz pomoć magičnog štapa i vozi sanke, ili kočiju koju vuku tri konja. Prikazan je kao personifikacija zime, a često dolazi u pratnji svoje unuke Snjegoročke. Ona ima dugu, srebrnoplavu odeću i nosi krznenu kapu, ili krunu u obliku pahulje. U Rusiji kažu da Deda Mraz živi u gradu Veliki Ustjug u Vologodskoj oblasti.

Kako je nastao lik Deda Mraza?

Lik Deda Mraza vodi poreklo iz slovenske religije. On je čarobnjak zime. U nekim knjigama piše da je sin boga Velesa i Mare, a u drugim ime „Mraz“ se spominje kao snežni demon.

Santa Kloz, Djed Božićnjak i Božić Bata su likovi koji su nastali po uzoru na ruskog Deda Mraza. Oni dobroj deci donose poklone za Badnje veče, Božić, na dan Svetlog Nikole, ili za Novu Godinu. Verzije i ime ovog lika variraju među različitim kulturama, religijama i narodima.

Širom sveta postoje različiti običaji vezani za Deda Mraza koji se izvode da bi deca dobila poklone. Neki običaji, kao što su poseta mestima gde se organizuju dodele poklona, vrše se u nedeljama, ili danima koje prethode Božiću i Novoj godini, dok se drugi, kao što je priprema zakuske za Deda Mraza (toplo mleko i keks) su specifični samo za Badnje veče. Kačenje čarapa koje treba da se napune poklonima je starinski običaj koji se praktikuje 6., ili 19.12. Ovaj običaj se vezuje za Svetog Nikolu. „Radarsko praćenje“ Deda Mrazovih sanki u noći odnedavno vrše američki NORAD i ruski GLONASS.

U nedeljama pred Božić u robnim kućama, ili tržnim centrima nastaje opšta pometnja za Deda Mrazovima. Zasluge za ovu praksu su pripisane Džejmsu Edgaru. On je prvi „zaposlio“ Deda Mraza još daleke 1890. godine u robnoj kući u Broktonu. Deda Mraza glumi glumac koji često ima pomoć u vidu vilenjaka. Njih često glume zaposleni u radnji. Deda Mrazova uloga je da promoviše prodavnicu i deli male poklone deci. On obezbeđuje sezonski doživljaj deci slušajući njihove želje dok im ona sede u krilu, naravno uz slikanje fotoaparatom. Ako deca otkriju da je taj Deda Mraz lažan, glumci imaju izgovor da oni samo pomažu pravom Deda Mrazu koji je izuzetno zauzet u to doba godine. Na porodičnim veseljima Deda Mraza glumi muška glava kuće, ili neki drugi odrasli član porodice.

Pisanje pisama Deda Mrazu je postao omiljeni običaj kod dece. Ova pisma obično sadrže spisak željenih igračaka i potvrde o dobrom ponašanju. Mnoge poštanske službe dozvoljavaju slanje pisama Deda Mrazu, a na njih odgovaraju radnici pošte, ili spoljni saradnici, kao što su članovi dobrotovornih organizacija. Prema Svetskom poštanskom savezu Poštanska služba SAD ima najstariju organizovanu službu za odgovaranje pisama Deda Mrazu. Ova praksa započeta je 1912. godine, a od 1940. godine nosi naziv „Operacija Deda Mraz“.

Uobičajena predstava Deda Mraza na Zapadu je da je on stariji bradati čovek obučen u crveni kaput koji leti sa saonicama natovarena torbom punom poklona za dobru decu, a koju vuku irvasi. Njegov dom se nalazi na Severnom polu, odnosno u Laponiji. Novija naučna istraživanja ukazuju na to da su irvasi zapravo ženke irvasa, a ne kao što se ranije verovalo muški irvasi. Tako je najpoznatiji irvas Rudolf zapravo Rudolfa.

Deda Mraz je veoma popularan u savremenoj Rusiji. Grad Veliki Ustjug je proglašen njegovim domom. Poštanska služba je između 2003- 2010. primila oko 2 miliona pisama iz cele Rusije, a koja su bila adresirana na Deda Mraza.

Lik Deda Mraza je bio jedan od kandidata za maskotu Zimskih olimpijskih igara 2014. u Sočiju, ali nije izabran.

Deda Mraz ima „dvojnike“ u skandinavskim zemaljama, kao što su estonski Jouluvana, ili finski Joulupuki. Pojedini ljudi kažu čak da je Deda Mraz deda Santa Kloz.

I na kraju, da li Vi verujete u Deda Mraza ili ne, ostaje na vama da odlučite. Ja se trudim da budem dobra. Valjda zato svake godine pronađem neki poklon ispod jelke.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *