KO SU INFLUENSERI?

blog-image

Prosto je nemoguće u današnjoj eri digitalnog života izbeći reč influenser. A ko su, u stvari, oni? Kratko rečeno, influenseri su osobe koji utiču na mišljenje većine. Pre izvesnog vremena poznate ličnosti, sportisti, glumci, ili pevači su slikali šta jedu, objavljivali gde idu, gde letuju, šta oblače. Oni su bili prvi influenseri. Međutim, pojavom društvenih mreža sve se promenilo i pojavili su se novi, drugačiji influenseri.

Šta su influenseri?

Influenser je osoba koja ima uticaj na druge ljude i čije delovanje utiče na njihovo mišljenje. Ova moć je primetna prilikom kupovine. Veličina influensera zavisi od njegove popularnost,i ali i od jezika kojim govori. Influenseri koji pričaju na engleskom imaju mnogu širu publiku i veće mogućnosti za zaradu. Ali, imaju i veću konkurenciju. Ako, međutim, influenser priča srpski, ili hrvatski, on ili ona ima manju konkurenciju, manju publiku i manju zaradu.

Influenseri imaju uticaj na svoje pratioce. To je i razlog zašto im razni brendovi prilaze i nude svoje proizvode za reklamu. Neki influenseri reklamiraju sve i svašta, naravno za novac. Drugi pak, reklamiraju samo ono u šta veruju i stvarno nose i koriste. Na nama je da odlučimo ko je kakav.

Kako delimo influensere?

Influensera ima svakakvih. Delimo ih na mikro (između 5.000-100.000 pratioca), midi (100k -1M) i makro influensere (više od 1M). Neki od njih su jutjuberi, dok neki svoju karijeru grade na Instagram-u, Twitch-u, Snapchat-u, Twitter-u, TikTok-u i ostalim platformama. Iako je svaki influenser negde započeo da gradi svoju karijeru, većina njih se nalazi na više platformi istovremeno i tako dopire do većeg broja pratioca.

Influensere možemo podeliti i po shvatanju. Nesvesni influenseri su oni koji tokom korišćenja raznih usluga, boravka u restoranu, ili nekom lepom mestu se fotografišu, ili označe mesto gde su bili i to podele na društvenim mrežama. Oni time, zapravo, nesvesno reklamiraju to mesto. Svesni influenseri su oni koji sve to rade sa ciljem da od toga zarade.

Kada će završiti era influencera?

Era influensera je tek počela. Sve velike marketinške kompanije nameravaju da povećaju budžet namenjen influenser marketingu. Moramo da budemo svesni da uvek neko, svesno ili nesvesno, utiče na nas.
Komentari 3 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *