Lepo ponašanje na društvenim mrežama — e-bonton

blog-image

Većina vas koji čitate ovaj blog imate solidno znanje korišćenja internet tehnologija. Jutjub, Fejsbuk, Viber, Instagram su vam najveći vid onlajn druženja, komunikacije i zabave. Dok stariji ove stvari koriste veoma bojažljivo i sa zadrškom, deca sa punom slobodom i bez ikakve zadrške na njima snimaju, pišu, komentarišu.

Društvene mreže napreduju tolikom brzinom da roditelji i druge zaposlene osobe to jednostavno ne mogu da isprate. Stalno se nešto menja, poboljšava, prave se novi programi, otvaraju se nove mogućnosti, nove opcije. Skoro svakodnevno se dešavaju ažuriranja.

Čemu zapravo služe društvene mreže?

Društvene mreže mogu biti dobra stvar ukoliko se koriste za razmenu informacija, znanja i ideja (domaći zadaci, propušteno u školi itd). S druge strane sve je veći broj zloupotreba društvenih mreža (uznemiravanje, vređanje, omalovažavanje). Zato je važno da znamo kako treba da se ponašamo na društvenim mrežama. Već postoji nekoliko priručnika o e-bontonu, odnosno o priručnicima kako treba da se ponašate na određenim društvenim mrežama. Mi ćemo izdvojiti neka pravila koje se nama čine veoma važnim:

1. Ne prihvatajte svakoga za prijatelja (nije važan broj virtualnih drugara, nego stvarnih i pravih).

2. Ukoliko dobijete poruku „nepristojne, uznemiravajuće“ sadržine, odmah je prijavite roditeljima, ili nastavniku (ovo nikako ne prećutkujte).

3. Nemojte pisati neprimerne poruke, ni objave. To stvara lošu sliku o vama, a kasnije će vam biti žao. Možda je „kul“ reći ponekad ružnu reč, ali kad je napišeš to nikako nije lepo.

4. Nemoj davati lične podatke nepoznatim osobama. Oni koji te znaju, njima to ne treba.

5. Kad objaviš video, ili fotografiju znaj da to vidi ceo svet. A svet nije mali. Ima puno dobrih, ali i loših ljudi. Ne znaš ko će sve to da vidi. Postavi samo one slike/snimke koje bi i tvoja mama odobrila.

6. Ukoliko ti roditelji dozvoljavaju da koristiš neki nalog, nemoj da kriješ šta radiš na njima. Nije loše da im daš lozinku da i oni ponekad pogledaju (naravno, sa tobom) šta gledaš i s kim se dopisuješ. Oni su tu da te zaštite.

7. Širi „pozitivu“ ignoriši nekulturu. Deli smajliće, a ne dislajkove.

8. Bolje nikakav komentar, nego komentar koji je nikakav.

9. Poštuj privatnost, kako svoju tako i tuđu.

10. Imaj na umu, sve što je ilegalno u realnom životu, ilegalno je i na internetu.

11. Zlatno pravilo 3P: pročitaj, promisli, postavi.

12. Ne objavljuj ono što ne bi rekao glasno na trgu.

13. Nemoj lajkovati sebe. To je baš, baš glupo.

14. Ne gnjavi zahtevima za igricu i novim gifovima. Ne prosleđuj „lanac sreće“. Iritantno je.

15. Ne vređaj, ne psuj, ne omalovažavaj, ne napadaj veliko NE nasilju.

16. Ne pravi lažne profile.

17. Ako ti se ne sviđa snimak na Jutjubu, preskoči ga.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *