Lutkice u Rimsko doba

blog-image

Da li ste znali da su devojčice u Rimskom carstvu imale svoje „barbi“-lutkice za igru? Mi nismo, pa smo rešile da saznamo nešto više o tome.

Arheolozi su prilikom iskopavanja na rimskim nalazištima pronašli preko 500 predmeta koje su pripadale „lutkicama za igru“. Igračke su pripadale devojčicama koje su živele između drugog i četvrtog veka (100‒300 g. n. e). Lutkice su pronađene u raznim državama gde se prostiralo Rimsko Carstvo: Italiji, Španiji, Švajcarskoj, pa čak i u Egiptu. Pravljene su od životinjskih kostiju, slonovače, ili tkanine. Bile su visoke između 15 i 30 cm. Svojim izgledom podsećale su na odrasle žene. Naučnici smatraju da su ove lutkice pripadale devojčicama iz visokog staleža (iz bogatih porodica).

Ove igračke su nosile snažne poruke o očekivanim ulogama devojčica u društvu. Poput modernih Barbika, one su odražavale ideale tela rimskog doba, u ovom slučaju male grudi i široke bokove. Budući da su podsećale na odrasle žene, njihova uloga je bila da pomognu mladim devojkama da razmišljaju o svojoj budućnosti kao suprugama i majkama, ali i da vode brigu o svom telu.

Zajedno sa lutkicama otkriveni su i njihov aksesoari. Lutkice su nosile minijaturno prstenje, dragulje, a ponekad i odeću koja je mogla da se skine. Mlade devojke su mogle da ih koriste za vežbe oblačenja, pravljenju odeće itd.

Ove lutkice predstavljale su ideal ženstvenosti više klase tog doba — savršen spoljašnji izgled, discpilina i otmenost. Žene više klase su imale robinje koje su im pravile frizure. Koristile su ukrase, mreže za kosu i igle. Uređivale su kosu u visoko stilizovanim aranžmanima.

Lutke su takođe imale ulogu da ojačaju pripadnost klasi. Jedna figura od slonovače iz drugog veka oponašala je frizuru Faustine Mlađe, supruge rimskog cara Marka Aurelija. Ona je bila poznata po svojoj carskoj dobrotvornoj delatnosti prema devojkama nižeg staleža u gradu Rimu. Dok su se devojke igrale sa modelima carske moći, polako su razumevale svoj položaj i mesto u elitnom društvu.

Ukoliko se pitate gde arheolozi nalaze ove predmete, odgovor je u ostacima urušenih kuća i srušenih vila.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *