Majnkraft — Najpopularniji onlajn svet od kockica

blog-image

Majnkraft („Minecraft“) je video igrica koju je osmislio i napravio švedski programer Markus Person. Igrica se pojavila na tržištu 2009. godine. U njoj je sve izgrađeno od kockastih blokova. Već 2012. se pojavila verzija za Xbox 36. Majnkraft je preveden na mnogo jezika. Napisan je programskim jezikom C++. Majnkraft se smatra edukativnom igricom zato što poboljšava kreativnost, rešavanje problema, saradnju i druge životne veštine kod onih koji ga igraju. U igrici se provlači učenje, čitanje, pisanje, matematika, pa čak i istorija. Uz to Majnkraft je veoma zabavan.

Načini igre:

Preživljavanje – igrač sakuplja resurse da bi preživeo

Kreativni igrač – neograničen broj resursa, a igrač može i da leti (tj. brže gradi)

Tvrdokorni igrač – ima sve kao u Preživljavanju, ali ima samo jedan život. Igra je podešena na najteži level.

Opcije:

Laka – stvaraju se nepriljatelji

Normalna – stvaraju se nepriljateljska stvorenja koja zadaju više štete igraču

Teška – nepriljatelji provaljuju i zadaju još više štete

Mirna – nema nepriljateljskih stvorenja

Blokovi: Blokovi služe da bi se nešto gradilo. Većinu stvari treba igrač da napravi. Neki blokovi nisu dostupni u Kreativnom režimu. Svaki blok ima neku funkciju. Neki služe kao osvetljenje, neki kao mehanizacija, a neki kao dekoracija. Čak su i tečnosti su blokovi, ali se mogu samo pokupiti kofom.

Stvari i alati: Ne mogu da se postavljaju kao blokovi. Stvari i alati služe kako bi igrač obnovio život. Jedna od najvažnijih stvari je hrana. Igrač se njome hrani ali i koristi kako bi se što pre oporavio od povreda. Alati služe da bi igrač mogao da kopa, cepa drva itd. Prikupljene stvari se dobijaju od određenih stvorenja. Pomoću njih igrač pravi druge stvari. Postoje i napitci. Oni služe kako bi igrač dobio određene sposobnosti (npr. da diše pod vodom, bude otporan na vatru i lavu).

Stvorenja:

Pasivna – ne napadaju igrača (krave, svinje, ovce, kokoške, divlje mačke, zečevi, konji, lisice, slepi miševi, pečur-krave, magarci, lignje, kornjače, ribe i seljaci). Vuk i divlja mačka mogu da se pripitome.

Neutralna – napadaju igrače pod određenim okolnostima (npr. delfini, lame, pande, medvedi, vukovi, endermeni, zombiji, svinjoljudi, paukovi). Endermeni napadaju igrača ako on gleda direkto u njih, ili ih udari. Problem sa pogledom se rešava kad igrač stavi bundevu na glavu. Paukovi napadaju igrače ako se oni nalaze u mraku.

Nepriljateljska – zombiji (najčešći), skeletoni, kriperi, veštice, ljige (slajmovi), čuvari, srebrne bube, endermiti, fantomi, ljuske, lutalice i zliljaci. Sva stvorenjea, sem endermita i zliljaka, se stvaraju u mraku. Kriperi su stvorenja koja se samo-detoniraju u prisustvu igrača. U jednoj drugoj dimenziji postoje neki drugi likovi kao što su magme, plamenovi, aveti i usahnuli kosturi.

Uradi sam – stvorenja koja igrač može sam da napravi. To su snežni golem, gvozdeni golem i usahnuli.

Predeli:

Biomi: pustinje, savane, planine, šume, džungle, ravnice, ledene ravnice, tajge, močvare, okeani itd.

Građevine: sela, pustinjski hramovi, hramovi u džungli, rudnici, tamnice, igloi, utvrđenja, šumske palate, okeanski spomenici, potonuli brodovi i okeanske strukture.

Dimenzije: Bespuće i Vilajet

Popularnost

Popularnost Majnkrafta se menjala tokom godina. Međutim, igrici 2014. naglo pada popularnost zbog manjka nadogradnji. Od početka 2019. igrica se vraća na stari put slave i postaje najprodavanija video-igra svih vremena, prestižući čak i Tetris.

I za kraj: MOŽE DA SE IGRA I BESPLATNO

Za svoju desetogodišnjicu postojanja Mojang je objavio verziju koja je besplatna i vraća vas 10 godina unazad, na sam početak ove igrice. Možete da joj pristupite onlajn preko ovog linka.
Komentari 5 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *